Elektrisch infrarood

ENERGIEZUINIGE STRALERS voor TERRASVERWARMING

Is er iets aangenamers te bedenken dan lekker buiten zitten in het voorjaar en de zomer, in een leuk restaurant of op eigen terras? Vaak is de warmte van de zon net niet voldoende en moeten we de natuur een handje helpen met warmtestralers. Twee veel voorkomende systemen zijn infraroodstralers op elektriciteit en infraroodstralers op gas. Waarom is het financieel en qua energiegebruik beter om te kiezen voor een elektrische infraroodstraler dan voor een gasstraler?

Minder verspilde energie

Een elektrische warmtestraler is energie­zuiniger, omdat deze alle warmte gebruikt om het oppervlak te verwarmen, dat de warmte weer terugkaatst. Met een verwarmingstoestel op gas wordt een deel van de energie gebruikt om de aangrenzende lucht te verwarmen en die energie verdwijnt dus gewoon.

Lagere onderhoudskosten

Een elektrische warmtestraler behoeft bijna geen onderhoud, in tegenstelling tot verwarmingstoestellen op gas, waarvan de gasvoorraad opraakt en van tijd tot tijd moet worden vervangen. Slangen en kleppen van een verwarmingstoestel op gas moeten regelmatig worden gereinigd voor een correcte werking van het toestel. Dit is niet het geval met een elektrische warmtestraler.
Brandend gas in een fles geeft bovendien kooldioxide af en draagt bij aan het broeikaseffect. Dat gebeurt niet met een elektrische warmtestraler.

Lagere bedrijfskosten

De gebruikskosten van elektrische warmtestralers zijn ook gunstiger. Een standaardgasfles raakt na maximaal een halve dag leeg en moet dan vervangen worden. In vergelijking: energiezuinige, elektrische warmtestralers verbruiken een minimum aan elektriciteit in verhouding met de afgegeven warmte.

Rekenvoorbeeld

Dit rekenvoorbeeld laat zien dat het vijf keer zoveel kost om te verwarmen met infraroodstralers op gas dan met een infraroodstralers op elektriciteit. Gebied: 15 m2 Gebruik: 8 uur/dag Gebruik: 100 dagen/jaar
Infraroodstraler IHW10 (2 stuks) Gasstraler
2 x 1000 W Gasfles 11 kg:  € 20
Elektriciteitskosten (Europees gemiddelde): € 0,2/kWh Gasverbruik: 1 kg/h
Bedrijfskosten per uur: € 0,4 Bedrijfskosten per uur: € 1,8
Bedrijfskosten per dag: € 3,2 Bedrijfskosten per dag: € 14,4
Bedrijfskosten per jaar: € 320 Bedrijfskosten per jaar: € 1440
= 1/5 van de kosten ten opzichte van een gasstraler
  Meer informatie: http://www.lsafrico.nl