Verwarmen via de vloer

Wat zijn de verschillen tussen watergedragen systemen?

Voor het aanleggen van vloerverwarming bestaan er verschillende mogelijkheden. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? In dit artikel worden watergedragen vloerverwarmingssystemen die nat worden afgewerkt met elkaar vergeleken.

Traditoneel

Traditioneel wordt vloerverwarming tijdens de bouw meegenomen in het storten van de vloer. Tijdens het bouwproces wordt de buis geknoopt op krimpnet. Op de buizen en het krimpnet wordt vervolgens een dikke afwerklaag gestort.

Het systeem kent echter wel een aantal punten om in de gebruiksfase over na te denken. Doordat de vloerverwarming onder een dikke laag van 7 cm zandcement ligt reageert dit systeem erg traag. Dit resulteert in een vloerverwarmingssysteem dat dag en nacht aanstaat. Deze systemen zijn moeilijk te regelen. De dikke laag zandcement geleidt de warmte slecht en heeft een accumulerende werking. Dit houdt in dat om de vloer een top temperatuur van 28°C te geven de watertemperatuur van de vloerverwarming ingesteld wordt op 40°C. Deze hoge watertemperatuur heeft een negatief effect op het rendement van de warmtepomp en hybride systemen zullen eerder bij moeten stoken. De oppervlakte van de vloer heeft door zijn dikte wel een mooi temperatuurbeeld.

Infrezen

Infrezen is een manier van het aanleggen van vloerverwarming in een bestaande dekvloer. Er worden sleuven in de vloer gemaakt met behulp van een freesmachine. In deze sleuven wordt de vloerverwarmingsbuis aangebracht waarna de sleuf wordt afgesmeerd met een afwerkmiddel.

Dit systeem kent de volgende aandachtspunten. De vloer waarin het systeem wordt toegepast moet geïsoleerd zijn of aan de onderzijde geïsoleerd kunnen worden. Het is niet mogelijk om de vloer vanaf de bovenzijde te isoleren. Om te kunnen frezen moet de basislaag sterk genoeg zijn. Het systeem ligt dicht onder het oppervlak in zandcement of beton. De buis wordt niet volledig omsloten en zal de warmte slecht afgeven aan de vloer. Aangezien beide materialen geen echte warmtegeleiders zijn en de afstand tussen de buizen groot is ontstaat een slechte warmtespreiding. Afhankelijk van de eindafwerking moet men rekening houden met kosten voor naëgalisatie. De vloer heeft meer koude plekken de zogenaamde “cold spots” en geeft hierdoor minder warmte af.

WARP Systems SpeeTile systeem

Het vloerverwarmingssysteem van WARP Systems wordt op de bestaande vloer geplaatst en afgegoten met egaline. De vloer heeft inclusief de verwarmingsbuis een dikte vanaf 1,5 cm. De vloerverwarmingsbuizen liggen direct onder het oppervlak. Hierdoor reageert het systeem snel bij warmtevraag, is het systeem te regelen en hoeft het niet dag en nacht aan te staan.

Groot voordeel van dit systeem is dat het op veel soorten bestaande vloeren kan worden geplaatst, zelfs op (stabiele) houten vloeren. Het is ook mogelijk om eerst een isolatielaag op de vloer aan te brengen en daarop het vloerverwarmingssysteem. Doordat de vloerverwarmingsbuizen zo dicht onder het oppervlak liggen kan de watertemperatuur extra laag worden ingesteld. Bij een warmtepomp levert dit direct een rendementsverhoging. Door de afstand tussen de buizen van 7,5cm kan met een lage watertemperatuur egale vloertemperatuur worden bereikt.