Zonder gas zit personeel er warmpjes bij

Afgelegen ambulancepost all-electric uitgevoerd

In de wereld van de ambulancediensten zijn aanrijtijden letterlijk en figuurlijk van levensbelang. Om de aanrijtijden in de westelijke en midden-Alblasserwaard verder te verbeteren, opende Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid recent een nieuwe ambulancepost. De post die afgelegen in de polder is gesitueerd, werd mede om die reden volledig all-electric uitgevoerd. Voor verwarming en warm tapwatervoorziening koos installateur Hol Installatietechniek voor het Ecodan warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric.

In geval van nood is snelle hulpverlening een eerste vereiste. In Nederland wordt daarom de norm gehanteerd dat een ambulance in 95% van de spoedeisende gevallen binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. In bepaalde regio’s is die aanrijtijd een voortdurend punt van aandacht; en met het steeds drukker wordende verkeer, lijkt daar voorlopig ook geen einde aan te komen. Een oplossing is de verdere uitbreiding van het netwerk van ambulanceposten. Daar koos ook de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid voor met de bouw van een nieuwe post in Streefkerk.

Gasloos gebouw

De nieuwe ambulancepost is bescheiden van omvang en ontworpen voor één ambulance. Leo Roos van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid is nauw betrokken bij de voorbereiding en coördinatie van de bouw. Hij vertelt erover: “De keuze voor Streefkerk werd gemaakt na een uitgebreid onderzoek naar rijtijden. Het resultaat is een pand dat middenin de polder staat. Voor het gebouw koos de architect daarom een ontwerp dat veel weg heeft van een schuur. “Al vanaf het eerste begin hebben we ervoor gekozen om een gasloos gebouw neer te zetten”, aldus Leo Roos. “Aannemingsbedrijf Lagendijk en Hol Installatietechniek kwamen daarbij met een passende oplossing.”

Vertrouwde techniek

Die oplossing bestaat uit een groot aantal zonnepanelen en een Ecodan-warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric. “De zonnepanelen worden ingezet voor de verlichting en voor voeding van de warmtepomp en dekken bijna het volledige energieverbruik af”, aldus Leo Roos. Over de bijbehorende warmtepompinstallatie vertelt Gerard Toes van Hol Installatietechniek. “Voor een vrijstaand gebouw middenin de polder wil je bewezen techniek. En zo mogelijk techniek die meerdere functionaliteiten combineert. Mitsubishi Electric’s Ecodan-warmtepompsysteem met cilinderunit biedt dat. Het systeem wordt ingezet voor verwarming en warm tapwaterbereiding. Hiertoe wordt het systeem gecombineerd met een boiler van 200 liter.”

Hol Installatietechniek en Mitsubishi Electric zijn goede bekenden. Gerard Toes: “We doen al lang zaken met Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems, op verschillende terreinen – van airconditioning en VRF tot lucht/water warmtepompen. Het zijn uitstekende producten die Alklima/Mitsubishi Electric verrijkt met goede ondersteuning. Hier kozen we ook weer voor Mitsubishi Electric dat met de Ecodan lucht/waterwarmtepomp met een vermogen van 7,5 kW een prima oplossing leverde.”

Ecodan: innovatief en betrouwbaar

“Lucht/waterwarmtepomptechnologie biedt een fraaie oplossing voor iedereen die zich bewust is van de energietransitie en verduurzamingstrend”, aldus Erwin Tuijtel, product manager bij Alklima. De Ecodan systemen zijn innovatief en uiterst betrouwbaar; de warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om de ambulancepost te verwarmen en van warmwater te voorzien. “De Ecodan-systemen onderscheiden zich daarbij door de bijzonder efficiënte warmtepomptechnologie, de eenvoudige installatie en de vele toepassings-mogelijkheden dankzij de hoge voorlooptemperaturen en op maat gemaakte hydrobox en cilinderunit. Ook bij de opstelling van de buitenunit wordt optimaal geprofiteerd van flexibiliteit.”

 

Ecodan: innovatief en betrouwbaar

Lucht/waterwarmtepomptechnologie biedt een fraaie oplossing voor iedereen die zich bewust is van de energietransitie en verduurzamingstrend. De Ecodan
systemen zijn innovatief en uiterst betrouwbaar; de warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om de ambulancepost te verwarmen en van warmwater te voorzien. De Ecodan-systemen onderscheiden zich daarbij door de bijzonder efficiënte warmtepomptechnologie, de eenvoudige installatie en de vele toepassings-mogelijkheden dankzij de hoge voorlooptemperaturen en op maat gemaakte hydrobox en cilinderunit. Ook bij de opstelling van de buitenunit wordt optimaal geprofiteerd van flexibiliteit.