Hot-hot-hot

Energiezuinig koelen met slimme ventilatie oplossingen

Oververhitting is een groeiende zorg. Wat ons klimaat betreft, maar ook voor goed geïsoleerde, energiezuinige en luchtdichte woningen. In de zomer bereiken moderne woningen een onaangenaam hoge binnentemperatuur en kunnen ze de warmte onvoldoende kwijt. Wat zijn de risico’s en wat kun je er tegen doen?

Onze moderne woningen zijn zó goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd dat de vraag ‘Hoe krijgen we het koel?’ steeds meer van toepassing is. In hoogbouwappartementen en nieuwbouwwoningen is het risico op oververhitting mhet grootst. Niet alleen zijn warme en vochtige huizen ongemakkelijk voor bewoners, ze vormen ook een risico voor hun gezondheid. Blootstelling aan extreme hitte in huizen over lange perioden kan ernstige en soms zelfs fatale gevolgen hebben. Prognoses voor klimaatverandering suggereren dat hitte gerelateerde sterfgevallen in 2080 zullen verdubbelen wanneer er geen actie ondernomen wordt.

Oververhitting in woningen

In woningen van meer dan honderd jaar oud werd meestal wel rekening gehouden met mogelijke zomerhitte. Dikke muren, luiken voor de ramen, daken met een ‘overstek’. Moderne, geïsoleerde woningen met veel ramen zijn minder toegerust voor warme dagen. Maar ze hebben wel vaak een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. En dat biedt ook veel koelmogelijkheden. Zehnder beschikt over geavanceerde oplossingen voor het koelen van ruimtes met WTW- ventilatie. Op zichzelf staand of slimme combi’s om tot het vereiste niveau van koelcapaciteit te komen, inclusief ventilatie en vochtigheidsregeling.

Zehnder ComfoCool

Zehnder ComfoCool is uitgerust met een compressiekoelsysteem, zoals wordt gebruikt in koelkasten. Indien mogelijk wordt de gewenste temperatuur in huis gerealiseerd door de bypassklep van de WTW-unit te openen. De ventilatie wordt daarbij gehandhaafd, terwijl de temperatuur van de toegevoerde lucht aangenaam koel is. Dit gebeurt voornamelijk gedurende de nacht. De geringe geluidsemissies, een constante inblaastemperatuur en laag energiegebruik van de Zehnder ComfoCool Q verhogen het wooncomfort. De besturing verloopt eenvoudig en intuïtief via de geïntegreerde bedieningsunit van de Zehnder ComfoAir Q WTW-unit.

Voordelen

- Maximaal wooncomfort door actieve temperatuurregeling en ontvochtiging van de buitenlucht
- Eenvoudige en ruimtebesparende installatie in combinatie met de Zehnder ComfoAir Q
- Slechts één toestel nodig voor de hele woning zonder extra toestel aan de buitenmuur
- Verse lucht en de juiste temperatuur in elk seizoen
- Aangename koeling van de lucht op warme dagen via een zeer energiezuinig systeem

oververhitting neemt toe door:

• Klimaatverandering – toenemende externe temperaturen
• Gebrek aan thermische massa
• Hitte-eilanden-effect – voorspelling tot 8 graden warmer in stadscentra
• Gemeenschappelijke verwarmingssystemen
• Beperkte of slechte ventilatie in woningen

Waarom ComfoCool zoveel meer - en beter - is dan airconditioning

• Een airconditioner recirculeert de lucht die in de woning aanwezig is, maar helpt niet om te ventileren
• Enkelvoudige airconditioners werken alleen in de ruimte waarin ze zich bevin den, terwijl Zehnder ComfoCool de toegevoerde lucht afkoelt naar alle ruim tes in de woning
• Zehnder ComfoCool biedt een laag energieverbruik en weinig geluid
• Het biedt een compacte, onopvallende koeloplossing
• De condensafvoer wordt gecombineerd met de ventilatieunit
• Zehnder ComfoCool is eenvoudig te integreren met het ventilatiesysteem - geen extra installaties
• Er is geen buitenunit of koelmachine vereist
• ComfoCool start automatisch wanneer de binnentemperatuur hoger is dan de vooraf ingestelde interne temperatuur en wanneer passieve koeling met buitenlucht niet voldoende koeling levert
Kijk voor meer informatie op www.zehnder.nl