Circulair klimaatsysteem

UITERMATE GESCHIKT VOOR RENOVATIEPROJECTEN

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Dit is vastgelegd in het Klimaatakkoord van 2018. Op dit moment zijn er nog veel woningen in Nederland met een laag energielabel. Met name jaren ’30 woningen of ouder. Deze hebben bijvoorbeeld enkel glas, een gasaansluiting en zijn slecht geïsoleerd. Dergelijke woningen zullen de komende jaren allemaal gerenoveerd moeten worden, als we de doelstelling willen halen. Er is dus veel werk aan de winkel. Daarom is het belangrijk dat renovatieprojecten snel en soepel kunnen worden uitgevoerd. Het klimaatsysteem van UniWarm, tevens een circulair product, vormt hierbij een goede oplossing.

Een routineklus

Het klimaatsysteem van UniWarm is een afbouwplaat, koel- en verwarmingslichaam ineen. Peter Riethorst, eigenaar van UniWarm: “Klanten met wie we geregeld samenwerken, vinden ons klimaatsysteem gemakkelijk om aan te leggen. Het bestaat namelijk uit voorgefreesde gipsvezelplaten. Je ziet direct waar je de leidingen moet plaatsen. Voor velen is het daardoor een routineklus. Bij onze wand- en plafondmodule hebben we de leidingen er zelfs al in gemonteerd. Dit maakt het leggen nog eenvoudiger.”
Maar dat is niet het enige voordeel van het klimaatsysteem. Het is ook licht van gewicht: maximaal 35 kilogram per vierkante meter. U hoeft dus geen aanpassingen te doen aan de bouwconstructie van uw renovatieproject. Verder kunt u kiezen uit verschillende, lage opbouwhoogtes: 17 mm tot en met 37 mm. De lage opbouwhoogte maakt het mogelijk dat u de afwerkingslaag direct op de vloerverwarming kunt leggen. De plaat van 37 mm is uitgevoerd met vilt, wat zorgt voor een geluiddempend effect.

Geen droogtijd en energiebesparing

Standaard verwarmingssystemen worden doorgaans opgebouwd uit cement en zand. Als u dit toepast voor uw renovatieproject moet u dagen wachten tot het droog is. Gebruikt u ons klimaatsysteem, dan is hiervan geen sprake. Het is namelijk een droogbouwsysteem. Als u het heeft gelegd, kunt u meteen doorgaan met de volgende werkzaamheden.
Alle klimaatmodules zijn gemakkelijk aansluitbaar op een warmtepomp of elektrische verwarming. En vanwege het feit dat de platen allemaal dezelfde structuur hebben, verspreidt de warmte zich uitstekend. Dit draagt bij aan de behaaglijkheid van het pand én bespaart flink op de energierekening.

Circulair bouwen met Uniwarm

Het klimaatsysteem heeft niet alleen duurzame eigenschappen, het is ook duurzaam vervaardigd. De platen zijn gemaakt van het innovatieve product Fermacell®. Dit bestaat voor 100 procent uit gerecycled papier en gips en na gebruik kan u het weer laten recyclen. Door dit toe te passen levert u dus ook een bijdrage aan het duurzame fenomeen ‘circulair bouwen’. Daarnaast voldoet het product aan alle bouweisen die zijn gesteld op gebied van geluidisolatie, thermische isolatie en brandwerende isolatie. Het klimaatsysteem heeft van boven naar beneden een brandvertragende werking van 60 minuten.

Gerealiseerde renovatieprojecten

“UniWarm heeft met dit klimaatsysteem inmiddels een bijdrage mogen leveren aan een aantal renovatieprojecten. Zo zijn vorig jaar 10 jaren ’30 woningen in de Amsterdamse Leiduinstraat voorzien van ons systeem en aangesloten op een warmtepomp. Intussen zijn het behaaglijke, moderne woningen geworden”, aldus Peter Riethorst.
“Ook is ons systeem toegepast tijdens de renovatie van een oude villa in de Rotterdamse wijk Kralingen. De aannemer heeft hiermee veel geld gespaard. Zonder ons klimaatsysteem had hij de hele vloerconstructie moeten vervangen. Dankzij het lichte gewicht kon het bouwteam onze platen probleemloos op de houten balken plaatsen. We kijken ernaar uit om de komende jaren bij nog meer duurzame renovatie- en andere bouwprojecten betrokken te zijn.”