Betaalbare NOM-renovatie

UPGRADEN BESTAANDE SCHIL I.C.M. GRONDGEBONDEN WARMTEPOMP

Het project in Terborg van de Ulftse woningcorporatie Wonion, waarbij een aantal woningen in een jaren ‘60 wijk van het gas wordt gehaald, is het eerste Warmtepompnet-project. Het unieke van dit project is dat één diepe bron voor meerdere woningen wordt ingezet. Maar dat is het niet het enige bijzondere: door het slim upgraden van de bestaande schil, in combinatie met een grondgebonden warmtepomp, wordt een NOM-renovatie bij opschaling tot wel 40% goedkoper.

Bij dit zogenoemde Transformatie Light concept wordt de bestaande woning zo goed mogelijk geïsoleerd en kierdicht gemaakt. Bij de aansluiting op één bodemlus wordt gebruikgemaakt van de bodemwarmtepomp WPU van Itho Daalderop.

Transformatie Light
Niek de Jong, Category Manager Renewables bij Itho Daalderop: “Transformatie Light is een uniek concept waarbij we de huidige schil van de woning maximaal isoleren en daarbij een grondgebonden warmtepomp toepassen. Het rendement van deze warmtepomp is dermate hoog dat het niet nodig is om een dure schil om te woning heen te bouwen. Dit maakt het concept zeer efficiënt om oude woningen van het gas te halen.”
Het project is voor Wonion mogelijk gemaakt door een groot scala aan partners, waaronder De Variabele, Eco-well, Itho Daalderop, VHGM, Wassink Installatie en Lenferink Vastgoedonderhoud.

Optimale mix van maatregelen
Herman Boerma, Programmamanager Duurzaamheid van Lenferink: “Transformatie Light is een concept wat ten opzichte van reguliere NOM-renovaties op een meer optimale manier zorgt dat de energieprestaties gehaald worden. Traditioneel worden nieuwe woningen volledig ingepakt in een nieuwe schil. Wij hebben de meeste optimale mix van maatregelen samengesteld, zowel bouwkundig als installatietechnisch, om ervoor te zorgen dat de woning volledig nul-op-de-meter is. Betaalbaarder maar nog steeds erg goed. De kern van het concept is dat alleen wordt vervangen wat nodig is, dus zaken die nog goed zijn, kunnen worden gehandhaafd en eventueel op een ander natuurlijk onderhoudsmoment worden vervangen. Die worden nu dus intact gelaten, wat ook nog eens circulairder is.”

Optimum van investering en voordeel
Marc Barenbrug, Projectmanager Wonion, licht de keuze toe: “We willen innovatief zijn in de oplossingen die we toepassen en dit project is daar een goed voorbeeld van. Onze verduurzamingsambitie is dat we alle woningen naar nul-op-de-meter brengen met een energieprestatievergoeding, het optimum is daarbij de euro die Wonion inzet en de euro die de bewoner betaalt. Daarom hebben we gekozen voor een concept waarbij we de warmtevraag tot 50 kilowatt per vierkante meter terugdringen. Daar zit wat ons betreft het optimum van investering en voordeel wat de huurder ondervindt.”

Hoog rendement met gesloten bron
Ook Rob Tanck, Hoofd Bedrijfsbureau van Wassink Installatie, is enthousiast: “Er is gekozen voor een water/water-warmtepomp met gesloten bron, omdat die een goed rendement heeft. Normaal kost die bij renovaties veel geld, maar hier hebben we ervoor gekozen om te kijken of we meerdere woningen op een bron konden aansluiten om het haalbaar te maken. Het rendement van de bron is beter dan bij andere concepten en dat hebben we ook nodig om nul-op-de-meter te halen. We vinden het een voordeel dat de bron en warmtepomp bij elkaar zitten, dat we die gezamenlijk kunnen inkopen bij een fabrikant om zo de garanties af te kunnen dekken.”