Duurzame warmte

DE INNOVATIES ZIJN ER AL; NU NOG MET ELKAAR VERBINDEN

Duurzaamheid, duurzaamheid, steeds vaker roept deze duurzaamheid weerstand bij mij op. Niet omdat ik ineens een tegenstander ben geworden van het streven naar een betere en mooiere wereld. Maar omdat het steeds vaker misbruikt wordt om commerciële redenen of door het ontbreken van inzicht en kennis. In ons vak verstaan we onder duurzaamheid, zo zuinig mogelijk omgaan met de energiedragers aardgas en elektra voor verwarmen, bereiden van warm tapwater en ventilatie. De natuur en het milieu zo min mogelijk belasten, dat betekent duurzaamheid en dat doen wij als installatiesector al decennia lang.

Toch wordt er nu meer van ons verlangd, we moeten in een onverantwoord tempo van het aardgas af. En dat heeft de gemiddelde installateur natuurlijk in de gaten. We hoeven het jullie niet te vragen, de verkoopaantallen van hr-ketels in het afgelopen jaar zegt genoeg. Warmtepompen, de heilige graal van deze tijd, vinden wij duur en we lopen aan tegen bouwkundige en installatietechnische beperkingen. Bovendien is die warmtepompwereld een mistige wereld waarbij de haalbare rendementen theoretisch worden opgepoetst omwille van aandacht en verkoop. Toch moeten wij in de nabije toekomst aan de warmtepomp.

Maar wat ik mij afvraag, hoe zit het met onze kennis over verwarmen? Ik krijg het idee dat verwarmen nog uitsluitend gaat over warmte-opwekkers. Zijn wij niet door rekenaars naar een verkeerde richting geduwd. Jullie geloven toch ook niet dat 20 graden luchttemperatuur voor iedereen en op elk moment het meest behaaglijk is. Warmtebehoefte is zeer individueel en kent twee specifieke soorten van behoefte. Warmtebehoefte bij activiteit in huis, als ons interne motortje nog warmte produceert en inactiviteit, wanneer wij op de bank voor de TV hangen. Dit wetende, is het al duidelijk dat warmtebehoefte regelbaar moet zijn. De meeste systemen met warmtepompen in duurzaam gebouwde woningen, sturen aan op vloerverwarming met ultra lage cv-temperaturen. De gevolgen, ze zijn niet regelbaar en warmte is nauwelijks voelbaar. Heb je het voor de TV koud, dan rest een duurzame fleecedeken.

Sinds de kolen- en gashaard uit de vorige eeuw heeft de mens warmte ervaren uit twee belangrijke warmte-overdrachtsoorten, stralingswarmte en convectiewarmte. Een onafscheidelijke twee eenheid. Tot midden jaren ’90 de modulerende hr-ketel zijn intrede deed. Langzaam maar zeker werd luchtverwarming heilig verklaard en werd stralingswarmte de nek omgedraaid. Je even lekker opwarmen aan voelbare warmte is er niet meer bij. Terwijl vrijwel ieder mens in maart op een wolkeloze dag, uit de wind in de zon geniet van de lekkerste warmte die er is, stralingswarmte! Stralingswarmte is echte warmte. Luchtverwarming bestaat feitelijk niet. Het zorgt uitsluitend voor een kleiner verschil tussen de lucht en ons lichaam, waardoor wij minder warmte verliezen. Minder verlies komt door isolatie. Lucht is meer isolator dan warmtemedium en kost relatief veel energie. Lucht als belangrijkste warmtemedium is dus onlogisch, het neemt bijzonder slecht warmte op.

Wij, de installatiebranche zijn altijd meer geweest dan uitsluitend installateurs van producten. Wij waren de adviseurs van warmte en dat zouden wij nog steeds moeten zijn. Uitsluitend de laagste temperaturen door de vloerverwarming jagen is niet altijd behaaglijk en al zeker niet regelbaar. Het is belangrijk voor warmtepompen en hun rendement. Laten wij ons opnieuw specialiseren in verwarmen als vak. Want warmte is meer dan een luchtkolom van 20 graden, is meer dan vloerverwarming en een warmtepomp. Laat je niet aftroeven door een rekenaar die achter zijn computer met getallen het comfort van lucht bepaald heeft. Wij weten toch beter en de mogelijkheden zijn talrijk voor het creëren van duurz….. uhh, energie-efficiënte woningen.