Slimme ventilatie

Exclusief Wooncomplex In Amstelveen

Aan het Handelsplein in Amstelveen wordt de laatste hand gelegd aan project Up Mountain; een exclusief woongebouw met zes woonlagen en 45 appartementen. Het project rijst op bovenop een zeslaagse parkeergarage. In opdracht van bouwkundig aannemer AKOR zorgt ventilatiespecialist Duco voor een gezond binnenklimaat in alle appartementen.

Up Mountain is een appartementengebouw met exclusieve nieuwbouwappartementen, gerealiseerd bovenop de nieuwe parkeergarage van Hudson’s Bay. Met ruime, omgaande balkons en een schakering aan grote terrassen verheft dit woongebouw zich als een dynamisch bergdorp boven het winkelgebied. De gevels met grote glaspartijen zijn voorzien van aluminium kozijnen en triple-beglazing. Om een aangenaam binnenklimaat te creëren, kon een intelligent ventilatiesysteem niet ontbreken. De ontwikkelaar koos heel bewust voor een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem.

Natuurlijke ventilatie met zonesturing
“Ventilatiesystemen worden steeds meer vraaggestuurd”, vertelt Keimpe van der Wal, technisch commercieel adviseur bij Duco. “Er wordt alleen geventileerd als het daadwerkelijk nodig is. Vraaggestuurde systemen leveren al een fikse energiebesparing op ten opzichte van continu draaiende ventilatiesystemen. Door gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen kan er nóg meer bespaard worden op energie. De DucoBox Focus met zonesturing vormt het kloppend hart van het systeem. Deze ventilatiebox met interne regelkleppen onderscheidt zich van een traditionele ventilatiebox door regeling op de luchtafvoer per ruimte. Zonaal ventileren leidt tot kleinere ventilatiehoeveelheden en dus minder ‘ventilatieverliezen’. Het verwarmingsgebruik wordt zo tot een minimum herleid. Het resultaat? Een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes. Elektronisch gestuurde toevoerroosters voorzien de droge ruimtes van verse buitenlucht.”

Elektronisch gestuurde susroosters
“De uitdaging bestond erin om het ventilatierooster discreet te integreren in de triple-beglazing van de schuifpuien”, gaat van der Wal verder. “Voor woongebieden langs drukke invalswegen, waar geluidsoverlast een rol speelt, vormen suskasten de perfecte oplossing. Ze voorzien de ruimte continu van goed geventileerde lucht en dat zonder geluidsoverlast (demping tot 35dB). Voor Up Mountain bedachten we een custom-made oplossing met elektronisch gestuurde susroosters. Het rooster TronicMiniMax werd voor dit project op het glas geplaatst, waardoor hij zich perfect leent voor de schuifpuien. De actief sluitende aluminium klep voorkomt bovendien fluittonen bij over- of onderdruk in hoogbouw. Met dit susrooster ervaren de bewoners binnenshuis zowel een prettige, natuurlijke ventilatie als een aangename rust.”