Help de docent

INSTALLEER EEN CO2-MONITOR

De corona-pandemie is - gelukkig - over zijn zwaartepunt heen, maar de roep om voldoende ventilatie in het klaslokaal blijft even urgent. Nog veel scholen in ons land hebben een zwak tot ronduit slecht ventilatiesysteem. In elk geval weten de docenten en hun leerlingen niet of en wanneer de lucht in hun lokaal voldoende zuurstof bevat. Met de plaatsing van een CO2-monitor kunnen we die onwetendheid in elk geval wegnemen.

Op scholen, maar ook in veel kantoren en woningen, zijn de gebruikers of bewoners niet of nauwelijks op de hoogte van de luchtkwaliteit. Dit komt doordat - als je zelf in die lucht zit - je het niet doorhebt dat binnenlucht verslechtert. Je hebt daarom hulp nodig, een verklikker, die aangeeft dat het zuurstofgehalte in de lucht sterk terugloopt. Dat is precies wat de nieuwe R200C2-A CO2-monitor van Resideo doet.

Gevaarlijke situaties
Aan de ene kant heb je schoolgebouwen - maar ook kantoren en woningen - die nog niet of nauwelijks met voldoende ventilatie zijn uitgerust. Als een ruimte dan erg vol raakt, neemt het CO2-gehalte in de lucht snel toe. Wat tot vermoeidheid, verslapping van concentratie en prestatievermindering leidt. Aan de andere kant zijn de moderne scholen en gebouwen zeer goed geïsoleerd en meestal uitgerust met een uitgebalanceerd ventilatiesysteem. Zodra er een situatie optreedt die niet binnen de berekening past - zoals meer aanwezigen dan waarmee was gerekend - ontstaat er meteen een tekort aan luchtverversing.

Verslechtering wordt zichtbaar
In beide situaties kan men deze ‘overlast’ redelijk snel oplossen door ramen open te zetten of het ventilatiesysteem op te toeren. Maar omdat te doen, moeten gebruikers eerst weten dat de binnenlucht verslechtert. En dat is dus niet goed merkbaar. De eenvoudig te installeren R200C2-A CO2-monitor ontzorgt de gebruiker of bewoner op dit punt. Installeer je in bijvoorbeeld elk klaslokaal deze CO2-monitor, dan ziet iedereen snel wanneer de kwaliteit van de binnenlucht terugloopt.

Rode, gele, en groene indicator
Deze CO2-melder werkt daarvoor met een rode, gele en groene lichtindicator en, wanneer het echt nodig is, met een gesproken alarm. Een groene indicator betekent dat het CO2-niveau veilig en ongevaarlijk is. Het gehalte ligt onder de gezonde limiet van 1000 ppm. Als het cijfer oranje oplicht, is dit een waarschuwingsteken, om aan te geven dat het CO2-gehalte tussen 1000 en 1500 ppm ligt. De gebruiker moet overwegen om de ruimte (extra) te ventileren. Als het niveau boven de 1500 ppm komt, gaat het rode waarschuwingssignaal knipperen en maakt het alarm een geluid van 75 dB. De gebruiker neemt normaal gesproken direct actie om de ruimte te ventileren zodat er frisse lucht binnenkomt.

Extra functies
Naast de ppm-waarde geeft de CO2-monitor ook de ruimtetemperatuur aan. Bovendien meet de R200C2-A ook de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte, wat de gebruiker helpt om in de zomer het comfort te bepalen. Resideo garandeert een levensduur van tenminste 10 jaar op het apparaat. Met een dikte van slechts 37 mm heeft deze CO2-melder een modern en strak ontwerp dat onopvallend in de ruimte opgaat.