Opleiden

KOUDE- EN KLIMAATTECHNIEK NAAR EEN HOGER LEVEL

Kennis over koude- en klimaattechniek verbinden met de praktijk, is voor Opleidingscentrum GO° heel belangrijk. Wilco van der Vliet is trainer bij Opleidingscentrum GO° en heeft een commerciële achtergrond in de automotive industrie. Doordat hij goed kan communiceren, kan hij kennis over koude- en klimaattechniek op een toegankelijke manier overbrengen aan cursisten. “Ik ben altijd in techniek geïnteresseerd geweest. Dus toen ik hoorde dat ze bij het Opleidingscentrum GO° nog trainers zochten, heb ik daar meteen op gesolliciteerd.”

Commerciële achtergrond
Hoewel techniek altijd zijn interesse heeft gehad, heeft Van der Vliet een commerciële achtergrond. “Veel van de mensen die ik train, beginnen zelf ook met weinig kennis over de warmtepomp. Die zijn bijvoorbeeld afkomstig uit andere sectoren in de bouw of installatietechniek. Maar er zijn ook mensen uit hele andere sectoren, zoals ict-ers die graag met hun handen willen werken of horecamensen die tijdens corona thuis kwamen te zitten.”
Zijn commerciële achtergrond komt hem nog altijd goed van pas, vertelt hij. “Ik verkoop nu kennis. Ik kan mensen goed aanvoelen waardoor ik de informatie goed kan overbrengen. Communicatie is heel belangrijk in het onderwijs. Dan snappen de cursisten ook daadwerkelijk waar ze mee bezig zijn.”

Praktijkgerichte aanpak
Het succes heeft Opleidingscentrum GO° natuurlijk voor een deel te danken aan de toegenomen vraag naar koude- en klimaattechniek. Maar doordat GO het echt praktijkgericht aanpakt, spreekt het veel cursisten aan, merkt Van der Vliet op. “Ik denk dat we het heel goed doen door een stukje praktijk aan kennis te verbinden, zodat de cursisten die in hun dagelijks werk kunnen gebruiken. We leren ze hoe ze dingen moeten aanpakken en op welke manier. Je geeft ze dus niet alleen kennis mee, maar laat ook zien hoe ze dat in de praktijk toepassen.”
Om de kennis goed over te kunnen brengen is het belangrijk dat trainers zelf ook goed op de hoogte zijn, maar er zijn ook andere dingen belangrijk, benadrukt Van der Vliet. “Je moet op een eenvoudige manier een proces kunnen uitleggen in Jip-en-Janneke-taal en de vragen van cursisten goed kunnen interpreteren.”

Vakpaspoort
Het praktijkgerichte onderwijs is op verschillende niveaus gericht, legt Van der Vliet uit. ”In de koude- en klimaattechniek hebben we aanbod over de volle breedte, van F-gassen tot natuurlijke koudemiddelen (ACB) en van basis tot verbreding. We bieden vanaf het nieuwe leerseizoen ook een certificering aan voor de vakmanschapsroute warmtepompen. Zo kan de klant zien welke kwalificaties de monteur heeft, want deze worden weergegeven in het vakpaspoort.”

Opleidingscentrum GO°

Met de vele innovaties, nieuwe technieken, nieuwe warmte- en koude bronnen, blijft werken in onze branche afwisselend en uitdagend. Daarom biedt Opleidingscentrum GO° dé oplossing met de perfecte aansluiting in de koudetechniek tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Met GO° zorg je ervoor dat je kennis en certificeringen te allen tijde up-to-date zijn en blijven.