Experimenteren met binnenklimaatoplossingen

Maarten van der Breggen

In het Concept House Village op Heijplaat bij Rotterdam zijn twee experimentele appartementen verrezen, gebouwd volgens de Maskerade bouwmethode. Een concept gefundeerd op duurzaam, industrieel, flexibel en demontabel bouwen én maximale inspraak voor de toekomstige bewoners. In twee woningen wordt geëxperimenteerd met binnenklimaatoplossingen van Zehnder.

Maarten van der Breggen

Architect Maarten van der Breggen van Van der Breggen Architecten ontwikkelde het Maskerade vrijbouwsysteem: “Maskerade is een industriële bouwmethodiek, gebaseerd op het principe van Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) praktisch bouwen. Dit betekent het gebruik van hergroeibare grondstoffen waarmee geen roofbouw op de aarde wordt gepleegd. Maar ook betekent het dat de bewoners gebruikersgericht mee kunnen beslissen over het uiterlijk en de indeling van hun toekomstige woning.”

Het Concept House Village

Pilot met Zehnder

Het Concept House Village op Heijplaat is het tiende project waarin de Maskerade bouwmethode is toegepast. De appartementen op Heijplaat zijn een demonstratieproject van het Maskerade concept waarin men kan ervaren wat het is om in een Maskerade-huis te wonen: veel ruimte, licht en lucht en comfort door het gebruik van natuurlijke materialen. Maskerade ‘HeyWonen’ biedt een nieuwe generatie appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens, maar ook voor zorg en andere woonvormen. Maarten van der Breggen: “Het betreft een pilotproject dat we samen met Zehnder hebben opgetuigd. Onze ervaringen met de negen voorgaande projecten op basis van Maskerade zijn erin verwerkt. Het resultaat van 10, 15 jaar perfectioneren van de bouwmethode Maskerade.”
Op basis van de praktijk

“Met Zehnder heb ik eerder projecten gedaan, een vertrouwde partner voor het binnenklimaat. De insteek van deze pilot? In Nederland gaan we, als het gaat om installatietechniek voor woningen, steeds meer naar all electric. Maar dan moeten we wel weten waar we aan beginnen. Daar is dit een proefproject voor. Dit project op Heijplaats telt twee woningen. Een boven- en benedenwoning, met twee verschillende klimaatsystemen van Zehnder. De ene all electric, met een gebalanceerd ventilatiesysteem van Zehnder en elektrische verwarming. Concreet: de WHR 930 met het luchtverdeelsysteem ComfoFresh en vier Roda elektrische radiatoren. De andere woning heeft een gasgestookt systeem en een ventilatiesysteem van Zehnder met een natuurlijke toevoer via de ramen en CO2-gestuurde afzuiging. Hier gaat het concreet om de Comfofan S CO2 met het luchtverdeelsysteem ComfoFresh en vier Zehnder Stana radiatoren.”

Meten om te weten

“We gaan beide oplossingen testen. Er was bij dit project een installatietechnisch adviseur betrokken. Hij heeft samen met Zehnder het concept voor deze pilot uitgewerkt. Op zich zijn de twee toegepaste varianten van Zehnder niet nieuw, maar in combinatie met het Concept House Village is het wel bijzonder omdat we alle parameters heel goed op elkaar afstemmen. We zijn tot 2018 aan het monitoren hoe de beide systemen zich onder daadwerkelijke bewoning gedragen. We nemen in die monitoring de bewonerservaringen mee en ook de ontwikkelingen voor wat betreft gas of elektra.”

Geïnstalleerde producten in de all electric-woning zijn:

Zehnder WHR 930

-Zehnder WHR 930

De warmteterugwinunit WHR 930 is ontwikkeld voor toepassing van 'balansventilatiesystemen' in woningen. In deze systemen wordt gebruikte lucht afgezogen in keuken, badkamer, toilet en eventuele andere ruimtes. Verse buitenlucht wordt toegevoerd in verblijfsgebieden, zoals woon- en slaapkamers. Tussen de afgevoerde en toegevoerde lucht vindt warmteoverdracht plaats. Voor draadloze bediening van de unit is het type WHR 930 RF beschikbaar.

Zehnder Roda Twist Spa Air

-Zehnder Roda Twist Spa Air

Zehnder Roda Twist Spa Air is draaibaar tot 180° om zo handdoeken nog gemakkelijker op te hangen. Door de geïntegreerde, krachtige verwarmingsventilator wordt de badkamer nog sneller warm. Leverbaar in bijna alle beschikbare RAL kleuren.