Kant-en-klare unit

Energiemodule voor nieuwbouwprojecten

De energiemarkt is booming. Met name het deel van de markt dat zich specialiseert in ‘energieneutraal’ mag zich verheugen in een ongekende populariteit. Voor die groep wordt tijd een steeds schaarser begrip. Een oplossing is te vinden in slimme, tijdbesparende modules waarvan de installatie op de bouwlocatie nauwelijks tijd vergt. Met Wattz-In levert Alklima zo’n oplossing, waarin warmtepomp, ventilatie-WTW en omvormer in optimale balans zijn samengebracht. Installatiebedrijf Löwik past ze toe in een nieuwbouwproject.

Met het aantrekken van de markt voor energieneutrale (woning)installaties ontwikkelt zich ook het vak van installateur. Steeds vaker doen installatiebedrijven een beroep op oplossingen die wezenlijk bijdragen aan de efficiency, kwaliteit en duurzaamheid van het bouwproject. Juist dergelijke oplossingen zorgen er immers voor dat snel kan worden gewerkt, zonder afbreuk te doen aan het eindresultaat of het milieu.

Kant-en-klare oplossing

Die combinatie van factoren vinden we ook terug in de kant-en-klare Wattz-In, een module voor de woningbouw waarbinnen warmtepomp, ventilatie-WTW en omvormer in optimale balans zijn samengebracht. De module wordt nu ingezet in 34 nieuwbouwappartementen die momenteel aan de Utrechtse Veemarkt worden gerealiseerd. De bouwtijd is kort en Löwik Installatietechniek koos er dan ook voor om in vroeg stadium met Alklima aan tafel te gaan zitten. De installateur uit Almelo werkte al langer met Alklima maar wilde uit oogpunt van snelheid en efficiency van de losse eindjes op de bouwplaats af. Bovendien hadden beide partijen al de nodige ervaring met seriematige oplossingen om het bouwproces te versnellen.

Van tekentafel naar praktijk

Dé oplossing voor de bescheiden afmetingen van de nieuwbouwappartementen bleek een kant-en-klare energiemodule die al bij Alklima op de tekentafel lag. Het resultaat mag er zijn. Door de integratie van en afstemming tussen de verschillende componenten in één unit behoort een begrip als overdimensionering tot het verleden. Afhankelijk van de behoefte kan de module met wisselende bouwstenen steeds exact op maat worden samengesteld. Wattz-In onderscheidt zich daarbij niet alleen als technische innovatie maar vormt ook een bijzondere samenwerking tussen verschillende gerenommeerde partijen: ABB, Zehnder en Alklima. Voordeel voor klanten is dat zij één aanspreekpunt hebben voor een complete module.

Ideaal voor nieuwbouw én renovatie

Wattz-In is een verwarmings-, ventilatie- en tapwatermodule waarmee nul-op-de-meter- en energieambities voor nieuwbouw en renovatie van woningen binnen handbereik komen. Dat merkt ook Mitros, de corporatie die de nieuwbouwappartementen laat realiseren. De module heeft een bescheiden formaat: klein genoeg om onopvallend in kleinere appartementen te plaatsen of in de bijkeuken, op zolder of in de garage van nieuwbouw- of renovatiewoningen. Aan de Utrechtse Veemarkt vormt de module steeds de laatste ‘steen in het bouwproces voordat aan de volgende verdieping wordt begonnen.