Stoken met pellets

Duurzaam alternatief voor propaan en olie

Pelletkachels zijn een alternatief voor verwarming met gas, waaraan niet altijd direct wordt gedacht. Maar waarom eigenlijk niet? Deze manier van verwarmen biedt een prima perspectief. Zeker gezien het streven van de overheid naar ‘gasloos in 2050’ en een zo goed als energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020. Bovendien speelt de discussie over de milieuschadelijkheid van open haarden en houtkachels.

Pelletkachels werken op verbranding van houtpellets. Dit zijn korrels vervaardigd uit samengeperst hout. De kachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op een houtkachel. Ze zijn echter uitgerust met een elektronisch regelsysteem dat het verbrandingsproces optimaliseert en de veiligheid bewaakt via diverse temperatuur- en druksensoren. Ze branden daardoor op een veilige manier, schoon en met een bijzonder hoog rendement.

Vertrouwde gebruiker

Bed & Breakfast eigenaar Marco van der Linden is al vertrouwd zo’n pelletkachel. Op één van zijn locaties staat sinds enkele jaren een grote versie van het fabrikaat Ferroli. Deze warmt tevens het water van de centrale verwarming op. Vorig jaar koos hij voor een andere locatie opnieuw voor dit merk pelletkachel, maar nu van het type LIRA. “Een ideale oplossing, fraai en erg sfeervol. Deze kachel valt bovendien binnen de subsidieregeling van de overheid. Nadat ik de rekening had ingediend werd nagenoeg omgaand het subsidiebedrag van €500- gestort.”
Degelijkheid en topdesign
“Ik heb bewust gekozen voor de combinatie van degelijkheid en topdesign van dit Italiaanse merk”, vervolgt van der Linden. “De LIRA werkt simpel, is bovendien heel milieubewust en echt goedkoop in gebruik. Wel ben ik er inmiddels achter dat je moet kiezen voor pellets van 100% natuurhout. Na experimenteren koop ik mijn pellets nu van Comgoed (www.greenmaxx-pellets.nl), milieuvriendelijk en zeer betaalbaar. Aan de asresten in de kachel zie je duidelijk dat dit de beste verbranding geeft zonder slakvorming of andere vervuiling.”

Nog een bestelling

Onlangs bestelde van der Linden nog een LIRA, dit maal voor een vakantiehuis in Zeeland. Deze palletkachel bevalt ons bijzonder goed. Kostentechnisch is verwarmen met pellets erg aantrekkelijk maar het geeft ook sfeer; je kijkt immers in het vuur dat veilig brand achter glas. Van tijd tot tijd vullen met pellets, automatisch aansteken en het is zo warm. Echt fantastisch. Wel moet je, bij constant gebruik, een keer per week de asresten verwijderen.”

Bijna 20 jaar fabrikant van pelletkachels

Ferroli produceert al sinds 1999 pellet kachels. De kachels en ketels van deze fabrikant kenmerken zich door een zeer hoog rendement (>95%) en voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en subsidie-eisen. De toestellen zijn koploper in design en maken gebruik van keramiek en duurzame materialen als gietijzer. Alle pelletkachels zijn voorzien van stille en hoogwaardige ventilatoren.
De TÜV gekeurde pelletkachels van Ferroli branden op veilige en schone wijze op een bijzonder hoog rendement. Naast dat ze milieuvriendelijk zijn, besparen ze op energiekosten. Andere voordelen zijn:
- een aantrekkelijke subsidieregeling vanuit de overheid, waardoor aanschaf financieel erg aantrekkelijk is;
- gebruik van houtpellets als CO2-neutrale brandstof;
- aanzienlijk goedkopere aanschaf van houtpellets vergeleken met de aanschafprijs van propaan en stookolie. Bovendien zijn de pellets, in tegenstelling tot olie en gas, heel stabiel in prijs;
- een zeer zuivere verbranding bij juiste afstelling van de kachels.