Vloer- en wandverwarming

MET EEN SNELLE REACTIETIJD

Steeds meer woningen gaan van het gas af en stappen over op watergedragen laagtemperatuur vloerverwarmingssystemen, wat helaas nog regelmatig voor (comfort)problemen zorgt. Zeker wanneer de vloerverwarming diep in de vloer wordt aangebracht. De SpeeTile en SpeeTherm vloerverwarmingssystemen van WARP Systems – met een opbouwhoogte van slechts 1,5 centimeter – bieden een oplossing. Snel, duurzaam en eenvoudig te installeren.

“Anno 2018 worden woningen zo goed geïsoleerd, dat het regelen van de temperatuur steeds belangrijker wordt”, weet Michael Soederhuizen van WARP Systems. “Om dan een behaaglijk binnenklimaat te creëren, is niet eenvoudig. Zeker niet wanneer de vloerverwarming diep in de vloer ligt en een trage reactietijd heeft. SpeeTile en SpeeTherm bieden hiervoor een oplossing. De watergedragen vloerverwarmingssystemen worden direct onder de afwerklaag aangebracht, met een uiterst snelle reactietijd én een verhoogd comfort als resultaat.”

Optimaal rendement

SpeeTile is een natbouwsysteem waarbij de vloerverwarmingsbuizen op matten op de vloer gemonteerd worden, waarna de vloer met een natte laag wordt afgewerkt, vertelt hij. “Het slimme kliksysteem zorgt voor een optimaal gebruik van de matten, zonder snijverliezen. De matten en SpeeTube vloerverwarmingsbuizen worden nat afgewerkt met een SpeeTop egalisatiemortel, die wij samen met BASF hebben ontwikkeld. Deze ‘natte laag’ zorgt ervoor dat de vloerverwarmingsbuizen hun warmte goed kunnen overdragen aan de bouwmassa, waardoor een optimaal rendement wordt verkregen. Doordat de vloerverwarmingsbuizen hoog in de vloer liggen, kunnen watertemperaturen bovendien extra laag worden ingesteld. Bij gebruik van een warmtepomp levert dit direct een rendementsverbetering op.”
Door zijn open structuur is de SpeeTile ook zeer geschikt om als wandverwarming te verwerken, waarbij de matten en vloerverwarmingsbuizen achter een stuc- of leemlaag worden weggewerkt. Soederhuizen: “Door ruimtes verticaal in plaats van horizontaal te verwarmen, wordt het hele lichaam aangestraald, wat zorgt voor een optimaal comfort.” Indien in de woning een koudebron aanwezig is, kan het SpeeTile systeem tevens gebruikt worden om de woning te koelen.

Snelle reactietijd

Het SpeeTherm droogbouwsysteem is opgebouwd uit voorgevormde EPSplaten en AluTherm lamellen, waarin de vloerverwarmingsbuizen slim geïntegreerd worden. “Dit systeem leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld slaapkamers en studeer- of werkkamers, waar snelle reactietijden gewenst zijn. Zodra er een warmtebehoefte is, zal de vloer direct reageren en warm worden.”
De SpeeTherm panelen worden rechtstreekst op de bestaande vloer aangebracht. Frezen is niet nodig. Het systeem wordt voornamelijk gebruikt als basis onder zwevende vloeren, zoals laminaat of parket.

Om het rendement van de vloeren nog verder te verhogen, heeft WARP Systems onlangs een innovatie van het systeem doorgevoerd. “In deze versie hebben we een EPS met een hogere isolerende waarde gebruikt, waardoor minder warmte weglekt naar beneden”, vertelt Soederhuizen. “Hierdoor komt vloerverwarming ook binnen handbereik voor woningen waar isolatie van de ondervloer niet mogelijk is.”