Warmtepomp-units

Image converted using ifftoany

VOOR OPEN OF GESLOTEN BRONSYSTEMEN

In het programma Mitsubishi Electric warmtepompen van Alklima is de CRHV water/water-warmtepomp een nieuwkomer. Deze warmtepomp onttrekt zijn energie uit open of gesloten bronsystemen, zoals aardwarmte, grondwater, gesteente of rivierwater. Hij wordt als kant-en-klare module met een vermogen van 60 kW geleverd. Zes modulen kunnen in cascade-opstelling worden geschakeld tot een vermogen van max. 360 kW. Toepassingen van de CRHV zijn te vinden in verwarmingsinstallaties in de utiliteit en de woningbouw.

De CRHV-warmtepomp maakt gebruik van flash-injection-compressoren met invertertechnologie. Door geavanceerde flash-injection technologie te combineren met hoog-rendement compressoren levert de CRHV warmwater met een temperatuur van 65°C. Ook bij lage buitentemperaturen behoudt de warmtepomp daarbij zijn vermogen.

Backup- en roulatiefunctie

De CRHV-warmtepomp staat garant voor een hoge betrouwbaarheid dankzij een back-upfunctie. Valt één van de compressoren in storing, dan blijft de ander gewoon in bedrijf waardoor volledige systeemuitval wordt voorkomen. Deze back-upfunctie geldt niet alleen bij stand-alone-toepassing, maar ook bij cascadebedrijf van meerdere warmtepomp-units.
De betrouwbaarheid en beschikbaarheid worden verder verbeterd door een roulatiefunctie wanneer het systeem twee of meer warmtepompen omvat. In dat geval draaien de verschillende units afwisselend. Daarmee is een optimale levenscyclus voor de componenten van beide units verzekerd.

Compacte afmetingen

De afmetingen van de nieuwe CRHV zijn bescheiden te noemen. Dat is mede te danken aan een zeer efficiënte warmte-wisselaar met gering drukverlies. Het installatieoppervlak van een warmtepomp-unit bedraagt daardoor niet meer dan 0,72 m2. De units worden in niet-gecoate (standaard) en gecoate uitvoering geleverd.
Voor de regeling van de warmtepomp kan gebruik worden gemaakt van de PAR-W21MAA-controller. Hiermee kunnen maximaal 16 units op afstand worden bestuurd.

Ook lucht/water-warmtepompen

Naast de CRHV biedt Alklima met de CAHV ook een serie lucht/water-warmte-pompen van Mitsubishi Electric. Deze worden geleverd in monobloc-uitvoering met een vermogen van 45 kW. Maximaal 6 units kunnen in cascade met elkaar worden gekoppeld.
De CAHV leent zich voor buitenopstelling en genereert warmwater met een temperatuur tot 70°C. Ook bij buitentemperaturen van -10°C tot -20°C levert de CAHV nog warmwater met een temperatuur van 65°C. Deze warmtepomp is daarmee vooral geschikt voor warmwater en warm tapwater in woningbouw en utiliteit.