Energieneutrale stadsvilla

DANKZIJ EEN MODULAIR KLIMAATSYSTEEM

In de Rotterdamse wijk Kralingen staat de renovatie van een monumentale stadsvilla volledig in het teken van energieneutraal verbouwen. In de villa is een modulair klimaatsysteem toegepast dat alle ruimtes in de villa zowel kan verwarmen als koelen. Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van de 18 mm dikke multi- en combi- vloerwarmingsplaten, die aangesloten worden op een warmtepomp. Door een warmtepomp als hernieuwbare energiebron aan te wenden, voldoet deze villa al ruimschoots aan de CO2 -doelstellingen die vanaf 2050 gelden.

Leverancier van vloerverwarmingssystemen Uniwarm uit Vorden heeft in de Kralingse villa vrijwel alle houten vloeren voorzien van dit lagetemperatuursysteem waarvoor de 18 mm dunne gipsvezelplaten van fermacell als basis zijn toegepast. In de fabriek zijn in deze gipsplaten sleuven gefreesd, waarna deze zijn voorzien van leidingen en koppelingen. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd. Oprichter en directeur van Uniwarm, Peter Riethorst, zet de voordelen op een rij: “Het is een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat in één. Het bespaart niet alleen energie vanwege de aansluiting op een warmtepomp, maar de gespreide warmte die van de vloerverwarming afkomt, zorgt voor een behaaglijk klimaat in de woning. Ook als het buiten bijvoorbeeld tien graden vriest.”

Droog leggen

Het systeem kan droog op een houten of betonnen vloer worden aangelegd. “Dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele natte zandcement vloerverwarmingssystemen”, vervolgt Riethorst. “Ten eerste zijn deze veel dikker en zwaarder en ten tweede kost het meer tijd voordat ze droog zijn. Bij zandcement vloeren voor vloerverwarming moet de constructie van de vloeren volledig worden aangepast om het gewicht te kunnen dragen. Dit brengt bij een oude, monumentale woning met een houten balkenlaag veel kosten en een langere bouwtijd met zich mee. Het klimaatsysteem van Uniwarm kan rechtstreeks, zonder extra aanpassingen zoals egalisering, op de houten vloerdelen worden gelegd.”

Geringe hoogte

Een ander voordeel is volgens Riethorst de opbouwhoogte van slechts 18 mm dik, waarop vrijwel elke afwerkvloer past. “Omdat de platen zo dun zijn, kunnen er gemakkelijk extra geluidontkoppelingslagen (ontkoppelen contactgeluid met de basisvloer) tussen gelegd worden. Iets wat we ook hebben toegepast op de houten vloeren van de villa in Kralingen.” Naast contactgeluidisolatie bieden deze dunne platen bovendien ruimte voor een 10 mm gipsvezelplaat waardoor het systeem 60 minuten brandwerend wordt. “Omdat de leidingen zo dicht tegen de afwerkvloer liggen, kan dit systeem vrij snel warmte of koeling afgeven waardoor er onmiddellijk een comfortabel klimaat ontstaat in een ruimte.”

Grenzen opgezocht

Om ruimtes passend te maken, wordt per renovatieproject een legplan van elke ruimte in de woning gemaakt waarin de glasvezel multi-platen (500x600x18mm) en de combi-platen (1000x600x18mm) worden gecombineerd. “Hierdoor is deze vloerverwarming geschikt voor alle soorten bouwprojecten, zoals deze monumentale villa met afwijkende oppervlaktematen.”
Volgens Riethorst zijn bij dit renovatieproject qua warmteafgifte alle grenzen opgezocht. “De bewoners wilden graag een mooi eikenhouten parket bovenop de vloerverwarming. Maar dat zorgt voor 40% minder warmteafgifte. Doordat de villa zo goed is geïsoleerd en de warmtebron is gekoppeld aan een vloerverwarmingssyteem, ontstaat er toch een behaaglijk binnenklimaat.”

Lage temperatuur

Riethorst vertelt dat Uniwarm voortdurend met de fabrikant van de gipsvezelplaat betrokken is bij renovatieprojecten in stadskernen, om oude en monumentale panden energieneutraal op te knappen en te verduurzamen. “De platen passen uitermate goed in het verduurzamen van monumenten. Onze uitdaging is dan ook om ervoor te zorgen dat gerenoveerde panden weinig of geen energie gebruiken en ook een aangenaam binnenklimaat hebben”, zegt Riethorst.

Betaalbaar

Larson van Dijk is chief engineer bij de fabrikant van de gipsvezelplaat. Hij legt uit dat het vrij ingewikkeld is om bij renovatieprojecten van woningen een standaardoplossing toe te passen waarmee een woning energetisch beter presteert. “Er zijn zoveel verschillende soorten, maten en stijlen woningen die allemaal om een eigen mix aan energieneutrale maatregelen vragen. Het realiseren van een lageretemperatuurverwarming is weliswaar een mooi streven, maar het moet wel betaalbaar zijn”, zegt Van Dijk. Daarnaast wordt in dit energieneutrale streven over het algemeen te weinig rekening gehouden met veilig en behaaglijk wonen. Er is eigenlijk een goed renovatieconcept nodig waarbij energieneutrale maatregelen worden gecombineerd met bouwkundige aanpassingen waaraan de bouwende Nederlander ook nog kan verdienen.