‘Super Heating’

125 JAAR OUDE BOERDERIJ NAAR NUL-OP-DE-METER

Hoe maak je van een 125 jaar oude boerderij een toekomstbestendig gebouw met NOM-predikaat? Met die duurzame puzzel ging familie Floren uit Hank de afgelopen jaren aan de slag. Het ontbrekende stukje bleek uiteindelijk een Ecodan lucht/waterwarmtepomp van Mitsubishi Electric/Alklima B.V.

Op een steenworp afstand van de A27 vind je het Brabantse plaatsje Hank. Op een langgerekt perceel - met een kippenren, wilgen, een moestuin en schapen – ligt de feeërieke boerderij van familie Floren. Net achter de witte boerderij kabbelt het watertje de Vierbansche Gantel, oorspronkelijk onderdeel van de Biesbosch.
Chantal Floren wijst trots naar een stuk land aan de andere zijde van de kreek. Het is sinds een tijdje hun eigendom. Het land is gelegen tussen de agrarische gronden en is – met behulp van Brabant Landschap – omgetoverd in een foerageergebied voor vogels. “Het is nu een stepping stone voor de vogels die doortrekken naar de Biesbosch. Hoe mooi is dat?”
Het is exemplarisch hoe Chantal en Danny Floren met duurzaamheid bezig zijn. De People, Planet, Profit-gedachte staat dan ook hoog in het vaandel. Toen de 125 jaar oude boerderij in Hank werd aangeschaft was duurzaamheid vanzelfsprekend het uitgangspunt.

Drie warmtepompen

Het gevolg was dat de verbouwing zelfs even in een impasse kwam. De oplossing diende zich aan toen de familie Floren met Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric warmtepompen, in gesprek raakte. Er bleek een lucht/waterwarmtepomp te bestaan. Het ontbrekende stukje van de duurzame puzzel. Danny Floren: “Geluk bij een ongeluk is dat we destijds bij de eerste verbouwing al voor vloerverwarming hebben gekozen, ideaal voor de warmtepomp.”
De keuze viel op de Ecodan lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Electric. Dit is een combiwarmtepomp die gebruik maakt van Zubadan-techniek. Hiermee is het mogelijk om 60° C warmwater te bereiden. Zubadan is Japans voor ‘Super Heating’. Dit door Mitsubishi Electric gepatenteerde systeem geeft tot -15 °C hetzelfde verwarmingsvermogen als bij +7 °C. Dit gebeurt door de zogenaamde ‘flashinjectie’. Een speciale scrollcompressor spuit het vloeistofmengsel van het koudemiddel rechtstreeks in de compressor.
Danny Floren: “We hebben niet een heel grote warmtepomp, maar drie kleintjes. Die zijn in cascade geschakeld. Twee zijn er specifiek voor het verwarmen van de woning, de derde is voor het op temperatuur houden van het tapwater. Uitgangspunt is dat we vooral ook comfort wilden hebben, zo hebben we gekozen voor een boiler van vijfhonderd liter. Dan zit je niet snel zonder, dat is met drie opgroeiende dochters een must.”

Nul-op-de-meter

De overstap naar gasloos is geruisloos gegaan. Chantal Floren: “Onze boerderij is nog niet helemaal Nul-Op de-Meter. Als we de elektrische auto niet zouden hebben dan wel. We zijn weliswaar nu nog niet helemaal in balans, maar dat hebben we bewust gedaan. We gaan het systeem eerst een paar jaar lang monitoren.” Danny Floren: “Vervolgens kunnen we gaan fine tunen. We zien het als een groeimodel. We kunnen dan goed zien of we op jaarbasis nog tekort komen en mogelijk zonnepanelen erbij moeten leggen.”