CO2-warmtepomp

VOOR EEN GASLOZE GROTE TAPWATERVRAAG

Energietransitie? Nederland zit er middenin. En Alklima loopt daarin voorop. De klimatiseringspecialist uit Alblasserdam blijkt zich keer op keer te onderscheiden met all-electric concepten die ons land van het gas af kunnen helpen. Daartoe behoort ook het programma CO2-warmtepompen – een ideale oplossing voor omgevingen met veel tappunten waar warmtapwater moet worden geleverd. Zelfs bij -25ºC kan warm water van 90 ºC worden geleverd.

De CO2-warmtepomp is speciaal ontwikkeld om een grote hoeveelheid tapwater te kunnen leveren. Daarbij wordt natuurlijk als eerste gedacht aan zorginstellingen of grote hotels. Maar ook in kleinere hotels, sportcentra en tal van commerciële en industriële toepassingen bewijst de CO2-warmtepomp haar waarde. Neem wasstraten of industriële poedercoatinstallaties die veel warm water vergen. Ook in dit soort omgevingen kan de CO2-warmtepomp uitstekend worden toegepast. Opmerkelijk voordeel: de CO2-warmtepomp blijkt niet alleen interessant voor nieuwbouw die gasloos wordt uitgevoerd maar ook voor bestaande projecten die van het gas los gaan.

Natuurlijk koudemiddel

Het Mitsubishi Electric programma CO2-warmtepompen is uitgevoerd als monoblock. De warmtepompen hebben zich eerst vele jaren in Japan overtuigend bewezen en worden sinds een aantal jaren ook in Nederland geleverd. Als koudemiddel wordt CO2 (R-744) gebruikt. Dit milieuvriendelijke, natuurlijke koudemiddel tast de ozonlaag niet aan een heeft een ongekend laag aardopwarmingsvermogen (GWP=1). Daarmee draagt de warmtepomp direct ook bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. Vergeleken met andere koudemiddelen onderscheidt CO2 zich door zijn transkritische karakter. Dat wil zeggen dat fasenovergangen niet aan de orde zijn en er naast hoge drukken ook hogere condensatietemperaturen bereikt worden.

Energie besparen

De CO2-warmtepomp, type QAHV, maakt gebruik van een gaskoeler. Voor een maximale warmteoverdracht zijn de 3 aangesloten koudemiddelleidingen rond de gedraaide waterleiding geleid. De gedraaide leiding is voorzien van doorlopende spiraalgroeven – een slimme oplossing van Mitsubishi Electric die ervoor zorg dat het turbulentie-effect van water wordt versneld. Daarnaast helpt de technologie ook het drukverlies in de warmtewisselaar te verminderen. Het resultaat is een verhoogde efficiëntie. Een COP van maar liefst 3,88 is eerder regel dan uitzondering.

Stabiel en betrouwbaar

De QAHV CO2-warmtepomp levert zelfs bij buitentemperaturen van -3 ºC het volledige verwarmingsvermogen. De pomp is bovendien geschikt voor omgevingstemperaturen tot -25 ºC en in staat om warm water van 90 ºC te leveren. De achterliggende technologie is een Flash Injection-circuit dat via een compressor en een speciaal ontwikkelde injectie-opening de optimale koelmiddelhoeveelheid aan het systeem levert. Dat garandeert in de dagelijkse praktijk een zeer stabiele en betrouwbare werking.

Dimensionering

De CO2-warmtepomp wordt geleverd in units van 40 kW die naar wens in cascadeuitvoering kunnen worden geplaatst om ook vermogens van 80 of 120 kW mogelijk te maken. Afhankelijk van de tapwatervraag wordt de pomp geleverd met twee of meer buffervaten waarvan de inhoud kan variëren. Op die manier is een gebalanceerde en een zeer rustige werking van de installatie te allen tijde gegarandeerd. De installatie rendeert daarbij maximaal in omgevingen waar hoge tapwatertemperaturen worden gevraagd en als ∆T hoog is. De pomp is gecertificeerd voor warm tapwater; aan certificering voor CV-water wordt momenteel gewerkt.

Fraaie toepassing

Fraaie toepassing

Een fraaie toepassing van de CO2-warmtepomp van Mitsubishi Electric vinden we in The Albus Amsterdam, een hotel in het centrum van de hoofdstad. Hier worden de 76 hotelkamers van tapwater voorzien met behulp van 2 CO2-warmtepompen en 3 boilers van elk 500 liter: ruim voldoende om de aanwezige hotelgasten maximaal comfort te kunnen bieden.