Mensen blij maken

OP ZESTIENJARIGE LEEFTIJD IN DE KOUDETECHNIEK

De één is amateur darter en de ander hoopt ooit de Klaas Jan Huntelaar van SV Meerkerk te worden. Allebei zijn ze al op zestienjarige leeftijd in de koudetechniek beland. Hoe houden Kenneth en Mike hun hoofd koel in de klaslokalen van Opleidingscentrum GO?

Jullie zijn veruit jongsten in je klas. Hebben jullie moeite met het leeftijdsverschil?

Kenneth: Niet echt. Ik merk geen verschil of ik nou met iemand van twintig of zestien samenwerk, dat maakt mij niet uit.

Voor het werken in de koudetechniek moet je een beetje handig zijn. Werken jullie ouders in de techniek?

Mike: Nee. M’n pa is taxichauffeur maar zei tegen mij dat ik wel de techniek in kon gaan. Dat heb ik maar gedaan eigenlijk.
Kenneth: Ja, m’n pa is blokkenlijmer en m’n moeder werkt bij een filterbedrijf dus ik heb het wel een beetje van hen meegekregen. Al mijn broers werken ook in de techniek.

Hoe zijn jullie eigenlijk in de koudetechniek terechtgekomen?

Mike: Ik heb eerst stage gelopen bij Van Kempen, een specialist in de koudetechniek, toen ik nog op het vmbo zat. Dat is eigenlijk van beide kanten wel goed bevallen. Ik wilde er graag meer over weten, vroeg welke school het beste was en zij zeiden Opleidingscentrum GO0.
Kenneth: Ja, eigenlijk best wel simpel. Ik heb ook eerst in de koudetechniek snuffelstage gedaan en daarna ben ik daar vakantiewerk blijven doen. Ik heb ook nog een tijdje bij een loodgietersbedrijf stage gelopen. Dat vond ik eigenlijk niets; dan sta je de hele dag op de bouw en lig je met je buik in de bagger, dat hoeft van mij allemaal niet. Ik moest dan op een bloedhete dag met 30 graden met m’n kop onder de funderingsplaten gaan liggen. Toen vond ik het wel mooi geweest. Het vervelendste wat ik ooit gedaan heb is in de stromende regen dakleer branden.

Wat vinden jullie eigenlijk leuk aan de koudetechniek?

Kenneth: Dat je iets voor iemand anders kan betekenen. Op de bouw denk je daar minder snel aan want je komt niet in contact met de persoon voor wie je een huis bouwt. Maar met bijvoorbeeld het ophangen van een airco kun je echt mensen blij maken.
Mike: Dat je overal een keer komt en elke keer iets anders doet. Ik hou wel van afwisseling. Ik zou het ook geweldig vinden om in het buitenland aan de slag te gaan.

Zijn er ook momenten waarop je het minder leuk vind?

Kenneth: Nou niet echt maar je merkt wel verschil tussen de mensen bij wie je aan het werk bent. Het valt me op dat we soms klanten hebben die niet heel rijk zijn, waar je dan in de watten wordt gelegd. Dan krijg je bijvoorbeeld wat lekkers bij de koffie. Bij mensen die geld zat hebben kan er soms nauwelijks een glaasje water van af.

Hoe zie je jezelf over bijvoorbeeld vijf jaar?

Mike: Dan hoop ik zelf op de bus zit en naar klanten ga. Het lijkt me mooi om mijn eigen zaken te doen en zelfstandig op pad te gaan.
Kenneth: Een eigen bus lijkt mij ook mooi. Maar het lijkt me ook wel lachen als een stagiair met mij meeloopt, om het eens van de andere kant te zien.

Jullie willen dus je eigen gang kunnen gaan. Denken jullie het zelf beter of sneller te kunnen?

Kenneth: Ja, de oudere generatie werkt af en toe nog volgens de oude stempel. Wij leren soms nieuwe en snellere manieren. Ik probeer dit dan te vertellen maar of de ander dat dan aanneemt is vraag twee. Maar goed, als hij het al jaren zo doet en goed werk aflevert dan moet ik dat ook gewoon respecteren.
Mike: Ja, iedereen heeft wel zijn eigen manier om dingen te doen. Iedereen doet ‘t eigenlijk wel weer anders.

Wat zouden jullie willen meegeven aan jongeren die nog voor een bepaalde vakopleiding moeten kiezen?

Mike: Ik denk dat het gewoon heel belangrijk is dat je iets kiest wat je leuk vindt en een beetje bij je past.
Kenneth: Ja, dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar ik vind het wel belangrijk dat je dingen uitprobeert op stage. Je moet er uiteindelijk gewoon op uit en er vol voor gaan. Denk niet, voordat je iets hebt gedaan, dat je het toch niet leuk vindt. Probeer het gewoon. Ik kwam er ook later pas achter dat ik de koudetechniek toch heel leuk vind.

Training warmtepompen

Bij Aeres Tech heeft het GOº Opleidingscentrum voor de koudetechniek de beschikking over een accommodatie met een warmtepomp voor trainingsdoeleinden. Deelnemers aan trainingen kunnen deze installeren, in bedrijf stellen, storingen verhelpen. Ook kunnen ze er onderhoud aan plegen en direct het effect van hun handelingen ervaren.