De hybride warmtepomp

WANNEER EEN BUITENDEEL NIET MOGELIJK OF GEWENST IS

De nieuwe lucht/water-warmtepomp HP-M 25 i van Itho Daalderop is een warmtepomp die met een minimum aan installatiewerkzaamheden toch een forse besparing op het gasverbruik realiseert. Deze warmtepomp is ontwikkeld voor woningen waarbij een separaat buitendeel niet mogelijk of niet gewenst is in verband met bijvoorbeeld geluid of opstelmogelijkheden.

Voor alle warmtepompen wordt vloerverwarming aanbevolen om op lage temperatuur de woning toch comfortabel warm te krijgen. Dat stelt ook meteen hoge eisen aan de isolatie en kierdichtheid van de woning. Voor veel mensen zijn de kosten daarvoor een drempel om over te stappen op een warmtepomp.

Bestaande afgifte

De HP-M 25 i kan echter prima met het bestaande afgiftesysteem overweg en ook in een niet-optimaal geïsoleerde woning kan zo fors op het gasverbruik worden bespaard. Dit is mogelijk door twee factoren. Allereerst wordt de HP-M 25 i gecombineerd met de mechanische ventilatie (indien aanwezig). Hierdoor wordt veel warmte teruggewonnen uit de ventilatielucht voordat deze de woning verlaat. Ten tweede werkt de HP-M 25 i met elk merk en type cv-ketel samen. Zodra de woning een hogere temperatuur nodig heeft om het comfortabel warm te krijgen, wordt de cv-ketel bijgeschakeld. Omdat het aantal écht koude dagen in Nederland zeer beperkt is, is het aandeel van de HP-M 25 i in de woningverwarming groot.

Warm tapwater

Een veelgehoorde vraag betreft de hoeveelheid warm tapwater bij een all-electric systeem. De HP-M 25 i is echter een hybride systeem. Dat betekent dat de cv-ketel altijd het warme tapwater verzorgt en er dus geen voorraadvat voor warm tapwater nodig is. Omdat een cv-ketel ongeveer net zo efficiënt warm tapwater maakt als een lucht/water-warmtepomp, heeft dit geen nadelige gevolgen voor de financiële besparing die de warmtepomp mogelijk maakt.

Geen tochtklachten

Er zijn verschillende warmtepompen op de markt die gebruikmaken van de energie uit de ventilatielucht. Maar er wordt wel eens vergeten dat die ventilatielucht moet worden opgewarmd. Om aan de energiebijdrage te komen die nodig is voor het verwarmen van de woning zal een conventionele ventilatiewarmtepomp harder moeten draaien om meer lucht te kunnen benutten. Echter, dat betekent dat er ook meer koude lucht van buiten de woning wordt aangezogen, wat kan leiden tot tochtklachten en hogere energiekosten.
De HP-M 25 i benut de ventilatielucht die wordt aangeboden door de mechanische ventilatie en vult deze aan met buitenlucht om voldoende energie te winnen. Hierdoor worden tochtklachten voorkomen, terwijl wel de energie uit de ventilatielucht volledig wordt benut. En er is meer energie beschikbaar om de woning te verwarmen. Overigens kan de HP-M i ook uitsluitend op buitenlucht draaien.

Slimme dakdoorvoer

De HP-M 25 i wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd en met de optioneel verkrijgbare dakdoorvoer, kan eenvoudig de aan- en afvoer van de buitenlucht worden gerealiseerd. Deze doorvoer past esthetisch netjes in het dakvlak en maakt installatie erg gemakkelijk.

Geluid

Elke lucht/water-warmtepomp maakt geluid. De HP-M 25 i is daarin niet anders. Echter, doordat deze warmtepomp uit alleen een binnendeel bestaat, is de warmtepomp gemakkelijk weg te werken op zolder. Het geluid is al heel laag, maar kan eenvoudig nog verder verlaagd worden door bijvoorbeeld het aftimmeren van die ruimte. Ook kan, indien gewenst, de nachtstand op de HP-M 25 i worden geactiveerd, waardoor de warmtepomp gedurende de nacht nog minder geluid maakt.