Wonen zonder aardgas

WARM EN DUURZAAM

De familie Lankhorst woont in een all-electric woning. Hun huis voldoet aan de hoge eisen die worden gesteld aan een energiezuinige woning. Zo wordt de stroom groen opgewekt via PV-panelen en hergebruikt een ventilatiewarmtepomp de uitgaande retourlucht voor het verwarmingssysteem en het sanitair warm water. Hun woning is behaaglijk warm, zonder dat er een combiketel en radiatoren aan te pas komen. Een blik achter de schermen van deze duurzame woning met een slimme ventilatie-oplossing.

In steeds meer nieuwe woonwijken wordt geen aardgas- of warmtenet aangelegd. Huizen worden zelfvoorzienend en dan is er alleen nog elektriciteit. De huizen zijn all-electric: koken doe je elektrisch en verwarmen gebeurt met een warmtepomp. Mits de elektriciteit groen is opgewekt, is all-electric een duurzaam alternatief voor aardgas. Geen CO2 uitstoten doet het klimaat immers meer dan goed.

De energievraag verandert

“In nieuwbouwwoningen is de vraag naar aardgas beperkt, ook in onze woning”, vertelt bewoner Rob Lankhorst. “Doorgedreven isolatie doet de warmtevraag binnenshuis zienderogen dalen. In onze keuken kozen we voor inductie om elektrisch te koken. Terwijl de vraag naar aardgas dus sterk afneemt, neemt onze vraag naar elektriciteit voor huishoudelijke toepassingen toe. Voor het opwekken van groene stroom kozen we heel bewust voor PV-panelen. Deze panelen vormen samen met de ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco een win-win situatie.”

Natuurlijke ventilatie met wtw

“De DucoBox Eco biedt een uitstekende ecologische oplossing door ventilatie en warmteproductie te combineren”, vertelt Richard Geraerts, verkoopleider bij Duco Ventilation & Sun Control. “Het concept is gebaseerd op basis van natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Het zelfregelend toevoerrooster DucoLine voorziet elke ruimte van verse lucht. De ventilatiewarmtepomp voert vervuilde lucht af, wint de warmte uit de retourlucht terug – door middel van de warmtewisselaar – en waardeert deze op tot maximaal 65 °C. Vervolgens geeft het de warmte opnieuw af aan het verwarmingssysteem of aan het tapwater, met een gegarandeerd thermisch vermogen van 2,5 kW.”

100% All-Electric

“We mikken met ons all-electric pakket richting een totaaloplossing”, verduidelijkt Geraerts. “Hierbij is onze ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco gekoppeld aan een technisch buffervat van 300 liter. Het vat bevat twee elektrische weerstanden die wisselend van elkaar geschakeld kunnen worden. De sturingsmodule schakelt de elektrische elementen in vanaf het moment de ventilatiewarmtepomp – met binnen- en buitenlucht – het vat niet langer op temperatuur kan houden.”
Ventileren volgens behoefte
“Vanaf 2021 gaan de BENG-eisen definitief van kracht”, gaat Geraerts verder. “Veel mensen denken dat het een moeilijk te halen norm is, maar dat is het eigenlijk niet. Het begint met luchtdicht bouwen. En vervolgens adviseren we te ventileren met warmteterugwinning. Dat gebeurt op basis van slimme vraagsturing die voor een energiebesparing van 40% zorgt. Onze DucoBox Eco is onderscheidend door de geïntegreerde 2-zonesturing. Door de dag- en nachtzone via een ingebouwde klep afzonderlijk aan te sturen, wordt een minimaal geluidsvermogen bereikt. Door metingen op basis van CO2 en vocht wordt bepaald of er meer of minder ventilatie nodig is.”

Goed voor het milieu

“De aankoop wordt niet alleen interessant gemaakt door de €1.600 ISDE-subsidie”, besluit Geraerts. “Het leidt ook tot een mooie besparing op de energiefactuur, waardoor de investering zich na een tijdje vanzelf terugbetaald.” Een tevreden Lankhorst vult aan: “Bovendien is het niet alleen voordelig voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu.”