BENG-vakantiewoning

VOORZIEN VAN ELEKTRONISCH GESTUURDE VENTILATIE

Duurzaam, uiterst energiezuinig, modern én aangenaam vertoeven. Maak kennis met Kabano; een bijna-energieneutraal vakantiehuis aan zee in Oostduinkerke (BE). Wim De Beus, architect bij Wdb-architectuurstudio en eigenaar van de woning, zette hier de puntjes op de i en doet uit de doeken welke keuzes hij maakte om tot deze bijzondere vakantiewoning te komen, waar ook Duco een belangrijke bijdrage aan leverde.

Achter een fraaie gevel aan de rand van de duinen in een rustige wijk van Oostduinkerke schuilt een verrassend ruime, comfortabele en energiezuinige vakantiewoning. Kabano, zoals de vakantiewoning heet, dankt zijn naam aan het Esperanto voor hut. Wat eerder synoniem is voor beschutting, is uitgewerkt tot een volwaardig huis met een speelse houtstructuur en een hoge duurzaamheid.

Prefab duurzaam bouwsysteem

“We kozen Kabano als pilootproject om een geprefabriceerd, duurzaam bouwsysteem onder de vorm van gelamineerd kruislaaghout (CLT) toe te passen”, vertelt architect Wim De Beus. “De keuze voor hout werd ingegeven door de levendige, gezellige uitstraling van deze materiaalsoort die een sterk vakantiegevoel oproept.”
Naast een strak en toekomstgericht gevelbeeld doelde het architectenbureau tevens op het realiseren van een gezond en bijna-energieneutraal onderkomen met focus op slimme techniek en een minimum aan onderhoud. Hierbij vervulde het toegepaste ventilatiesysteem een prominente rol.

Elektronische en vraaggestuurd

Architecten worden vaak met hetzelfde dilemma geconfronteerd: welk ventilatiesysteem biedt de beste oplossing? Door de ligging van Kabano vlak bij de Noordzee, waar de verse buitenlucht overheerst, lag de keuze voor systeem C al snel voor de hand. Hierdoor kwam het ventilatiegedeelte in handen van Duco, dat met een volledig elektronisch en vraaggestuurd ventilatiesysteem de gepaste invulling gaf in lijn met het concept.

Gebruiksvriendelijk

“Essentieel was dat het systeem aan enkele vooropgestelde criteria voldeed, en dit was bij het DucoTronic Plus System ruimschoots het geval”, aldus de architect. “Doordat het om een vakantiewoning gaat, diende het ventilatiesysteem eerst en vooral gebruiksvriendelijk te zijn voor onze gasten. De elektronisch gestuurde roosters TronicTop 50 en TronicTop 60 openen en sluiten zich automatisch in functie van het CO2-gehalte. De afvoer van vervuilde en vochtige lucht gebeurt via de DucoBox Focus die eveneens vraaggestuurd werkt. Zo wordt er enkel afgevoerd waar en wanneer nodig, en in de juiste hoeveelheid.”

Nauwelijks hoorbaar

Daarnaast vormde ook het geluidstechnische aspect een niet onbelangrijk gegeven. “Vaststaat dat wie op vakantie is, volledig tot rust wil komen. Toch is dit in de praktijk niet altijd even evident door het onaangename lawaai dat systemen vaak produceren”, vervolgt De Beus. “De DucoBox Focus is op akoestisch gebied zodanig performant dat er tijdens het ventileren nauwelijks iets hoorbaar is, en dit zowel overdag als tijdens de nacht. Met ook een beperkt aantal kanalen en bochten dat bij systeem C mogelijk is, ligt de weerstand gevoelig lager.”

Bijna-energieneutraal

Dat het volledige systeem, gaande van de toevoerroosters tot de afvoerventilator en -ventielen, esthetisch kon worden geplaatst, de automatische inregeling al na amper vier minuten afgerond is én het kostenplaatje niet geheel onaantrekkelijk is, trok Wim De Beus over de streep. “Omdat we bepaalde waarden hooghielden, kregen we een resultaat om trots op te zijn. Dit gevoel werd enkel maar versterkt door de vele lovende reacties die we kregen tijdens onze deelname aan ‘Mijn Huis Mijn Architect’, mede doordat de woning ook nog eens bijna-energieneutraal is”, besluit een tevreden architect.