Relatief jonge cv-ketel?

dan is het TOCH ZINVOL om de woning te VERDUURZAMEN

Elk jaar worden er in Nederland ruim 400.000 cv-ketels vervangen. Dat betekent dat er zo’n vier miljoen cv-ketels jonger dan 10 jaar zijn. Bij eigenaren van deze ketels leeft vaak het idee dat het voor hen niet zinvol is om over te stappen naar een warmtepomp omdat dat leidt tot kapitaalvernietiging. Wat hierbij echter vergeten wordt, is dat in veel van deze gevallen een hybride warmtepomp het grootste deel van het jaar de woning uitstekend kan verwarmen en daarmee het gasverbruik voor verwarming met gemiddeld 60% kan reduceren.

Hybride t.o.v. all-electric

Een warmtepomp maakt meestal niet effectiever warm tapwater dan een cv-ketel dat doet. Daarnaast is het zo dat een cv-ketel een doorstroomtoestel met een groot verwarmingsvermogen is. Dat houdt in dat de gewenste hoeveelheid warmwater per direct en continu beschikbaar is. Een warmtepomp heeft een kleiner vermogen en maakt daardoor langzamer warm water, waardoor er een voorraadvat nodig is om voldoende warm water in op te slaan voor het gewenste verbruik. Warm tapwater via een warmtepomp in een voorraadvat maken, heeft daarom enkele nadelen. Het vat vergt ruimte die niet altijd beschikbaar is, het is een extra apparaat wat een additionele investering betekent en als laatste; als het warme water op is, is het ook echt op en duurt het tot enkele uren voordat er weer warm water beschikbaar is. Bij een hybride warmtepomp gelden deze nadelen niet, maar kan wel geprofiteerd worden van een lager gasverbruik door het benutten van warmtepomptechnologie.

Minder draaiuren

Het grootste deel van het stookseizoen kan de warmtepomp de woning verwarmen en regelt de cv-ketel het warme water. Wanneer het echt koud wordt, schakelt de warmtepomp de cv-ketel bij voor een hogere temperatuur van het cv-water om de woning te verwarmen. Doordat de cv-ketel door de warmtepomp veel minder draaiuren maakt, wordt de levensduur hiervan verlengd. In de komende jaren kan vervolgens de woning verder geschikt worden gemaakt om uiteindelijk naar een all-electric systeem te gaan.

Portiek etagewoningen

Onlangs won Itho Daalderop ‘Woonstad Rotterdam Energie Challenge’ om een blok portiek etagewoningen van een hybride oplossing te voorzien (zie schema). Hierbij wordt een energiemodule van Breman op het platte dak geplaatst waarbij één lucht/water-warmtepomp van Itho Daalderop, de HP-S 13kW, tot wel vier appartementen van woningverwarming kan voorzien, terwijl de bestaande ketel het warme tapwater verzorgt. De cv-ketel springt ook bij tijdens de echt koude dagen als de woning een hogere temperatuur nodig heeft, dan een warmtepomp efficiënt kan leveren.

Laagbouw

Ook in laagbouw kan de HP-S uitstekend als hybride systeem opgesteld worden en zodra de cv-ketel aan vervanging toe is, door middel van een voorraadvat ook het warme tapwater verzorgen. Ideaal voor als de komende paar jaar de woning bijvoorbeeld verder geïsoleerd gaat worden.
Voor laagbouwwoningen die voorlopig niet van het gas af kunnen of waarbij men een buitendeel van de lucht/water-warmtepomp niet kan of wil plaatsen in de tuin, is er ook nog de HP-M 25 i. Deze monobloc lucht/water-warmtepomp (met alleen een binnendeel) heeft een kleinere capaciteit dan een split-unit zoals de HP-S, maar is uitstekend in staat om een groot deel van het jaar de woning te verwarmen.
Tijdens de echt koude dagen neemt de cv-ketel het automatisch over. Voor alle warmtepompen blijft gelden: vloerverwarming en ventilatorconvectoren zorgen ervoor dat de woning met een lagere watertemperatuur verwarmd kan worden, waarmee de warmtepomp een grotere bijdrage kan leveren en met een beter rendement.
Als de warmtepomp in staat is om koeling te leveren dan zijn dergelijke afgiftesystemen ook daarvoor geschikt. En daarnaast geldt dat hoe beter de woning is/wordt geïsoleerd, des te beter het rendement van de warmtepomp zal worden.