Beheer en onderhoud

AL JARENLANG TEVREDEN HUURDERS

Statig gelegen direct langs de A12 ligt het kantoorpand Lightline. Het pand aan de Houtsingel in Zoetermeer beslaat zo’n 17.500 m2. Acht jaar geleden werd het grondig onder handen genomen, geheel gerenoveerd en in gebruik genomen door een grote variëteit aan huurders. Met de verbouwing maakte de bestaande klimaat- en verwarmingsinstallaties plaats voor VRF-systemen van Mitsubishi Electric. Zo’n acht jaar na de ingebruikname spraken we Fred Verhoeff van STB dat het beheer en onderhoud van de installatie verzorgt.

Fred Verhoeff van Installatiebedrijf STB heeft zijn sporen in de klimaattechniek verdiend. Begonnen in de scheepvaart leerde hij het belang kennen van zuinig omgaan met koudemiddelen. Zijn overstap naar land viel zo ongeveer samen met de opkomst van de VRF-systemen. “In eerste instantie was ik kritisch en verwachtte ik aanzienlijk meer storingen dan met de traditionele klimaattechniek”, licht hij de komst van de systemen toe. “Maar inmiddels is wel duidelijk dat die angst ongegrond was. Het VRF-systeem is dankzij de koel- en verwarmingsfunctie met energie-uitwisseling en klimaat- en comfortregeling per individuele ruimte een succes geworden.”

Lightline-project
Het Lightline-project werd in drie fasen uitgevoerd tussen 2012 en 2015. De eigenaar wilde voor de bestaande en nieuwe huurders het gehele complex, zowel bouwkundig als installatietechnisch, een hoogwaardigere uitstraling geven. Tegelijkertijd werd de energieprestatie van het gebouw verbeterd tot een A label. Smits van Burgst was daarbij betrokken als adviseur; hun advies voor het VRF systeem was mede gericht op het behalen van een BREAAM-in-use-certificering.
“Als onderdeel van de klimaattechnische renovatie werd de koel- en verwarmingsinstallatie overgenomen door een nieuw VRF-systeem van Mitsubishi Electric die werd aangelegd door STB.

Individualisering
Met die overstap werd tegelijk gekozen voor individualisering. De collectieve verwarmings- en koeloplossing maakte plaats voor een oplossing waarmee in iedere ruimte de verwarming of koeling individueel kan worden geregeld. Een goede, storingsvrije performance van het geheel is daarbij te danken aan de combinatie van kwaliteiten: Mitsubishi Electric componenten enerzijds en een hoogwaardige samenbouw door STB anderzijds.”
Het kloppend hart achter deze oplossing is het City Multi VRF R2-systeem, waarbij de unieke BC Controller het mogelijk maakt om gelijktijdig te kunnen koelen en verwarmen met energieuitwisseling. Voor de regeling van klimaat en comfort in de individuele ruimten zijn 533 binnenunits voorzien. Hiermee kunnen koeling en verwarming voor iedere afzonderlijke huurder individueel worden geregeld. De binnenunits zijn aangesloten op 29 buitenunits.

Beheer en onderhoud
Het beheer en onderhoud van alle klimaattechniek is in handen van STB. Gevraagd naar zijn ervaringen met het systeem vergeleken met andere projecten, antwoordt Fred Verhoeff: “Eigenlijk laat dit project zich niet zo eenvoudig vergelijken. De omvang is al bijzonder maar wat het meest opvalt, is de probleemloze werking. Al acht jaar lang kent het systeem geen noemenswaardige storingen. Normaal gesproken, check je iedere dag wel even of een systeem goed functioneert, maar die controle is in dit geval eigenlijk niet nodig. Dankzij de storingsvrije werking van het systeem kennen we eigenlijk alleen maar tevreden huurders. En tevreden huurders betekent voor ons: een opdrachtgever die niet te klagen heeft.”

Bewuste keuze
Zo’n acht jaar geleden koos STB bewust voor het merk Mitsubishi Electric. “Wanneer geïnvesteerd wordt in klimaattechniek, is het de vraag wat je het zwaarst laat wegen: de eerste investering of de totale kosten over de levensduur van de installatie. Als bedrijf dat gespecialiseerd is in beheer en onderhoud, wegen totale levensduurkosten voor ons het zwaarst. En met Alklima, de exclusief distributeur van Mitsubishi Electric in Nederland, weten we ons verzekerd van een gespecialiseerde partner. Naast onze samenwerking en gezamenlijke engineering zorgt Alklima er ook voor dat de kennis en vaardigheden van onze onderhoudsmonteurs up-to-date blijven. Daarnaast zijn al onze servicemonteurs voorzien van een maintenance tool, dit is een onderhoudstool van Mitsubishi Electric waarbij ieder moment ‘onder de motorkap’ van het systeem gekeken kan worden - een must-have voor goede service en onderhoud.”