Ambitieuze warmtepomp

LUCHT/WATER-WARMTEPOMP VOOR NIEUW- EN BESTAANDE BOUW

Eind januari 2022 zijn de eerste 25 Vincent warmtepompen geproduceerd. Een bijzondere mijlpaal voor Itho Daalderop én voor de Nederlandse corporatiesector, vastgoedverhuurders, beleggers en bewoners! Met Vincent introduceert Itho Daalderop namelijk dé ideale lucht/water-warmtepomp, waarmee ruim de helft van onze woningen verduurzaamd kan worden. Wat maakt deze warmtepomp zo uniek? We vroegen het Innovatie Manager Renewables Elbert Stoffer, die mede aan de wieg stond van Vincent.

“Vincent is onze 4e generatie lucht/water-warmtepompen en dé ideale oplossing voor nieuwbouw en bestaande bouw”, vertelt Stoffer. “Bij de ontwikkeling hebben we de trends en behoeften in de markt én onze ervaringen uit het verleden als uitgangspunt genomen. Hierbij hebben wij actief gezocht naar (1) wat de gebruiker nodig heeft, (2) wat met minimale impact in de woning inpasbaar is en (3) wat de markt begrijpt. Dit heeft ertoe geleid dat Vincent – vanwege het ontbreken van een buitendeel – perfect past in de prefab modules voor nieuwbouw, waardoor kostbare installatietijd op de bouwplaats wordt bespaard. Om daarnaast ook aan te sluiten bij de bestaande bouw, hebben wij Vincent uitgerust met geavanceerde regeltechniek. Hierdoor kan de warmtepomp samenwerken met bijna elke cv-ketel. Ook hebben we extra vermogen toegevoegd, waardoor Vincent een groter deel van het stookseizoen voor zijn rekening kan nemen. Pas als het buiten écht heel koud wordt, schakelt de cv-ketel bij. Een cloudconnectie maakt software-updates en storingsmeldingen over the air mogelijk.”

‘Alles komt perfect samen’
“Met onze WPU bodemwarmtepompen zijn wij al 20 jaar marktleider in de nieuwbouw”, benadrukt Stoffer. “Toch hebben we ook altijd oog gehad voor de bestaande bouw, waar specifieke uitdagingen gelden en het boren van bodembronnen minder voor de hand ligt. Vincent biedt hier een laagdrempelige, duurzame én spijtvrije oplossing voor. Door de stijgende gasprijzen, de verhoogde ISDE-subsidies, het toenemende klimaatbewustzijn én de CO2-reductie-eisen van corporaties stijgt de vraag naar warmtepompen in de bestaande bouw snel. Met de introductie van Vincent komt dit alles perfect samen. Met 4,5 kW en in een hybride opstelling biedt Vincent exact het juiste vermogen voor de bestaande bouw. De warmtepomp kan samenwerken met bijna alle cv-ketels en afgiftesystemen, wat het mogelijk maakt om op elk moment te verduurzamen. Mits het afgiftesysteem hiervoor geschikt is, kan de woning zelfs enkele graden worden gekoeld.”

Besparing op meerdere vlakken
Doordat Vincent volledig binnen wordt opgesteld, is er geen ruimtebeslag in de tuin of op het balkon. Ook wordt het woningontwerp niet beïnvloed én is er geen sprake van buitengeluid. Plaatsing en onderhoud zijn zeer eenvoudig. “De warmtepomp verschilt in afmeting en aansluiting nauwelijks van een ketel en omdat Vincent sec uit een binnendeel bestaat, zijn er geen koeltechnische handelingen nodig. Installateurs hoeven hun werkzaamheden niet langer in weer, wind en/of op hoogte uit te voeren, waardoor installatie minder tijd kost. Omdat de warmtepompen worden gemaakt waar ze worden ingezet, is hun CO2-footprint zeer laag.” En ook de energierekening valt flink lager uit. “Vincent benut primair energie uit de buitenlucht en vult deze, indien beschikbaar, aan met energie uit de ventilatie-retourlucht. Doordat de ventilatie autonoom blijft functioneren, worden overventilatie en tochtklachten voorkomen. Ook wordt geen energie verspild aan onnodig extra ventileren. Door Vincent te koppelen aan de bestaande cv-ketel, wordt direct een forse gas- en CO2-besparing gerealiseerd. Zie voor meer informatie www.ontmoetvincent.nl”.