Duurzaam, groen en recyclebaar

VAN VOORMALIG VAKANTIEPARK TOT WOONHOF VAN DE TOEKOMST

Een nieuwbouwproject in het buitengebied van Ermelo, waarbij 21 woningen in diverse prijscategorieën in de vorm van een groen woonhof zijn gerealiseerd. De woningen worden all-electric verwarmd door een lucht/water-warmtepomp met geïntegreerde boiler, waarbij de buitenunits of omkast zijn in de achtertuin of op het dak in een dakkap zijn geplaatst.

De Loohof is een voormalig vakantiepark dat een nieuwe functie krijgt. Het gaat om in totaal 21 woningen in de vrije sector. Vier vrijstaande woningen, zes twee-onder-een-kapwoningen en elf rijtjeshuizen. De prijzen variëren van €289.000 euro tot €720.000. De wijk is in een modern landelijke sfeer opgezet en wordt bepaald door veel groen, rieten daken en duurzame toepassingen zoals warmtepompen en zonnepanelen.
De installateur Geba Install uit Nijkerkerveen heeft in opdracht van projectontwikkelaar de Bunte de totaalinstallatie van verwarming, riolering, waterleiding, gootwerk en dakwerk gerealiseerd.

Recyclebare woonwijk
De projectontwikkelaar heeft de stringente wens neergelegd om de wijk een landelijk, duurzaam en groen karakter mee te geven. Daarbij speelde het recyclen van de materialen een belangrijke rol. Als bouwkundig aspect is dit ingevuld door het veelvuldig gebruik te maken van hout en andere natuurlijke materialen. Het duurzame komt met name naar voren door de keuze van een all-electric warmteoplossing, naast de opvang van het regenwater.

De installatie
De toegepaste warmtepompen zijn de ATAG Energion M Compact 5 en 7: Een all-electric standalone lucht/water-warmtepomp met geïntegreerde boiler met een opslagmogelijkheid van 180L warm water. Met dit toestel wordt de woning verwarmd, gekoeld en van warm water voorzien. De belangrijkste eigenschappen:
• Hoog rendement: COP >5
• Snel warm water beschikbaar, dankzij de ‘Boost’-functie
• Stille werking: 41,5 dB(A) op 3 meter afstand bron (A7/W55)
• Subsidie (ISDE) gerechtigd: €2700 - €3300
• Geschikt voor koppeling met zonne-energie/PV panelen
• Zoneregeling mogelijk
• Mono- of 3-fase (230V of 400V)
• Vermogensbereik 1,5 - 12kW
• Werkingsgebied verwarmen: -20˚C tot +35˚C
• Werkingsgebied koelen: +10˚C tot +43˚C
Bij de keuze voor de warmtepomp is een juiste dimensionering de basis voor een goede installatie. Het moet duidelijk zijn hoe het afgiftesysteem in elkaar zit en wat de energetische behoefte van de woning is. Zo is samen met de leverancier ATAG aan de hand van tekeningen, transmissieberekeningen en informatie over de afgiftesystemen de juiste installatie voor de woningen aan de Loohof bepaald.

Opstelplek van de buitenunit
Het plaatsen van de buitenunit van de luchtwarmtepomp is maatwerk gebleken, aangezien er rekening is gehouden met veel verschillende elementen die invloed hebben op het functioneren van de warmtepomp. Ook is er rekening gehouden met geluidsbeperkende factoren.
Het zoeken naar de juiste plek voor de opstelplaats van de buitenunit is vaak een compromis. Bij de woningen in Ermelo is gekeken naar een locatie waar de lucht vrij kan stromen. Ook is er gekeken naar de woning zelf, waar bijvoorbeeld de ramen zich bevinden en hoe het met de buren zit. De tuin is vaak de beste opstellingslocatie. Hier heeft men vaak het minste last van de unit en staat deze meestal vrij, wat goed is voor het functioneren ervan.

Omkasting
Om mogelijke geluidsoverlast te beperken in een woonwijk is gekozen voor omkasting, dan wel integratie van de buitenunit in de bouwschil, bijvoorbeeld in een dakkap. De omkasting in de achtertuin zorgt voor een geluidsreductie van minimaal 7dB.

Rol van de warmtepompboiler
Laat voor zover mogelijk de warmtepomp overdag zijn werk doen. Met een aangesloten buffervat kan de energie opgeslagen worden om op andere tijdstippen de energie te gebruiken. Een andere manier om de buitenunit minder te belasten is een andere oplossing voor het bereiden van warm tapwater. Bij het maken van warm tapwater maakt de buitenunit meer geluid omdat hij meer belast wordt. Er zit immers verschil in de tapwatertemperatuur van 55˚C of cv-water van 35˚C. Een warmtepompboiler zorgt ervoor dat de buitenunit minder hard hoeft te werken.

Het eindresultaat
De volledige afstemming van pre-engineering tot daadwerkelijke uitrol heeft geleid tot een woning waar de bewoner comfortabel en duurzaam kan wonen tegen lage verwarmingskosten.

Meer weten over duurzame verwarmingsoplossingen? ATAG Verwarming Nederland, salesdesk@atagverwarming.com / 0544-391777

Aandachtspunten bij het plaatsen van de buitenunit

1. De vrije uitblaasopening moet minimaal 3 meter zijn om zo het risico te beperken van terugkaatsende koude uitblaaslucht, dat het rendement verlaagt;
2. Plaats de buitenunit niet te dicht bij slaapkamerramen;
3. Om geluid te beperken, zorg ervoor dat de buitenunit minimaal anderhalve meter af staat van de erfgrens van de buren;
4. Warm tapwaterbereiding zorgt ervoor dat de warmtepomp harder moet werken. Scheidt daarom het warm tapwater van de verwarming door een warmtepompboiler te installeren;.
5. Let op met veel harde oppervlakken in de tuin. Dit kan het geluid van de buitenunit versterken;
6. Beperk het geluidsniveau door een omkasting van de buitenunit;
7. Beperk harde oppervlakten in de tuin. Deze versterken het geluid van de warmtepomp;
8. Buitenunit op plat dak? Denk dan aan rubberen opstelblokken om trillingen tegen te gaan. Hangend plaatsen kan natuurlijk ook;
9. Laat ruimte vrij tussen de ondergrond en onderkant buitenunit om condensvorming tegen te gaan;
10. De buitenunit moet minimaal 35 cm van de muur worden geplaatst. Zo houd je de achterkant van de buitenunit vrij zijn om warme lucht aan te kunnen aanzuigen.