Textiele luchtslangen

efficiënte en energiezuinig frisse lucht in scholen

Als de afgelopen twee jaren ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat frisse lucht onontbeerlijk is voor een goede gezondheid. Frisse lucht draagt bij aan een betere concentratie, betere prestaties en minder ziekteverzuim. Dat geldt eigenlijk voor alle omgevingen waar mensen – jong en oud – samenkomen. Scholen zijn daar een goed voorbeeld van. De textiele luchtslangen van KE Fibertec zorgen daarbij voor een efficiënte, tochtvrije en energiezuinige verdeling van de lucht.

Om een gezond binnenklimaat in deze omgeving te stimuleren, trekt het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap (OCW) in totaal 17 miljoen euro extra uit voor CO2-melders in schoolklassen in het basis- en voortgezet onderwijs. Maar belangrijker dan die melder is de frisse lucht zelf én de vraag hoe die frisse lucht in het klaslokaal wordt verdeeld. Een bewezen, energie-efficiënte en duurzame oplossing hiervoor bieden de textiele lucht verdeelslangen.

Bereiken leefzone
We spreken hierover met Frans Noordermeer van KE Fibertec. “Frisse lucht krijgt pas echt betekenis als die frisse lucht ook goed wordt verdeeld en de leefzone van de leerlingen kan bereiken. Dat klinkt vrij logisch maar dat gebeurt in de praktijk niet altijd. Traditionele systemen maken bijvoorbeeld gebruik van roosters die de verse lucht het lokaal inblazen. De frisse lucht kan zich daardoor niet altijd goed verdelen terwijl leerlingen en docenten soms een onaangename tocht ervaren. Textiele luchtslangen werken anders. Deze lucht verdeelslangen van geweven textiel laten de frisse lucht heel diffuus binnenstromen over de gehele lengte van de lokalen eventueel ondersteund met een gepatenteerd inductie uitblaaspatroon.

Passende oplossing
De textiele lucht verdeelslangen worden in verschillende uitvoeringen en van uiteenlopende textiele materialen geleverd in ronde, halfronde of kwartronde vorm. Alle materialen worden geweven in de eigen weverij. Het resultaat is een gelijkmatige luchtverdeling over de gehele lengte en diameter van de lucht verdeelslangen. Bijkomend voordeel is dat deze textiele lucht verdeelslangen snel en eenvoudig te reinigen zijn, zodat leerkrachten en leerlingen zich verzekerd weten van een hygiënisch inblaassysteem.
Het assortiment textiele luchtkanalen omvat het KE-Low Impuls systeem, het KE-Hybrid-systeem en het KE-High impulse systeem. Zelfs cradle-to-cradle textiele luchtkanalen zijn daarbij mogelijk inclusief certificaat. “Met deze verschillende uitvoeringen kan voor iedere omgeving en daarbij behorende eisen een passende oplossing worden geboden”, aldus Frans Noordermeer. “Afhankelijk van de door onze engineering afdeling gecalculeerde luchtdoorlaatbaarheid, zal de lucht geheel of gedeeltelijk op basis van het verdringingsprincipe en inblaasmogelijkheden worden verdeeld. Dit principe is op scholen gebaseerd op het verschil in dichtheid van lucht met verschillende temperaturen in combinatie met onze inductie uitblaaspatronen voor activering van de ruimtelucht.”

Energie-efficiënt en duurzaam
De luchtverdeling is uiterst efficiënt met textiele lucht verdeelslangen zonder de, vaak vereiste, geluidsnorm te overschrijden. De textiele lucht verdeelslangen van KE Fibertec voldoen aan de Oeko-Tex-norm 100 en zijn daarmee milieuvriendelijk. Het transport en het afvoeren van de textiele kanaalsystemen zorgen voor minder CO2-uitstoot dan dat van stalen varianten doordat ze samen gevouwen in een doos getransporteerd worden en dus minder volume hebben.

Neem voor meer informatie over de textiele lucht verdeelslangen contact op met KE Fibertec of bezoek de website
www.ke-fibertec.nl.