Jaren tachtig woning aardgasloos verwarmen

All-electric zonder grote ingrepen

Een bestaande woning in Velserbroek uit 1988 wordt stapsgewijs verduurzaamd. De redelijk goed geïsoleerde woning bewijst dat het mogelijk is om zonder aardgas de ruimten te verwarmen en van warm water te voorzien. De woning worden all-electric verwarmd door een lucht/water warmtepomp met een indirect gestookte boiler van 180L. De buitenunit is geplaatst in de achtertuin en gaat volledig op in de omgeving.

Het doel van de bewoner is om min of meer energieneutraal te zijn, waarbij de jaarlijkse energiebehoefte opgewekt wordt door 36 zonnepanelen op het dak. Installatiebedrijf M&O Techniek uit Wormer heeft de installatie incl. zoneregeling gerealiseerd. “De opgave was om een redelijk goed geïsoleerde woning van het gas af te halen met hierbij de vraag om het jaarlijkse energieverbruik zelf op te wekken’’.

Zoneregeling
De installatie wordt geregeld door het ATAG Zone platform. Dit platform verbindt de ATAG producten met elkaar en legt de koppeling met domotica. Zo is het eenvoudig om in individuele ruimtes afzonderlijk de temperatuur te regelen, naast het verbinden van de warmtepomp, de (meng)groepenregeling en kamerthermostaat. Daarnaast werken ook Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Home samen met ATAG Zone.
Op deze manier krijgt de bewoner de controle over de woning via tablet, pc en smartphone. De zoneregeling is hierdoor eenvoudig te installeren, in te regelen en te gebruiken.
Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de ATAG One Zone thermostaat, die de mogelijkheid biedt om de temperatuur van verwarming, warm water en koeling per individuele ruimte te regelen op 1 app, op elk moment en waar je je ook bevindt.

De installatie
De toegepaste warmtepomp is een ATAG Energion M Plus: Een all-electric standalone lucht-water warmtepomp, die gekoppeld is aan een indirect gestookte warmwatervoorziening met een opslagmogelijkheid van 180L warm water. Met dit toestel wordt de woning verwarmd, gekoeld en van warm water voorzien. De belangrijkste eigenschappen van de Energion M Plus:

• Hoge rendementen, ook bij lage buitentemperaturen tot -20˚C
• COP >5 bij een buitentemperatuur van 7˚C
• R32 koelmiddel
• Geïntegreerd magnetisch CV-vuilfilter
• Snel warm water beschikbaar, dankzij de ‘Boost’-functie
• Quiet Mode – extra stille modus
• Subsidie (ISDE) gerechtigd: €2700-€3300
• Geschikt voor koppeling met zonne-energie/PV panelen
• Geschikt voor Open Therm toepassingen
• Zoneregeling mogelijk
• Mono- of 3-fase (230V of 400V)
• Vermogensbereik 1,5-18kW bij -10˚C
• Werkingsgebied verwarmen: -20˚C tot +35˚C
• Werkingsgebied koelen: +10˚C tot +43˚C

Belangrijk bij de keuze welke warmtepomp geschikt is voor de woning is dimensionering. Dit is de basis voor een goede installatie. Het moet duidelijk zijn hoe het afgiftesysteem in elkaar zit en wat de energetische behoefte van de woning is. In samenwerking met de leverancier ATAG Verwarming is aan de hand van tekeningen, transmissieberekeningen en informatie over de afgiftesystemen de juiste installatie voor de woning bepaald.
Opstelplek van de buitenunit
Het zoeken naar de juiste plek voor de buitenunit is vaak een compromis. Bij de woning in Velserbroek is bewust gekozen voor een ruimte waar de lucht vrij kan stromen. In de meeste gevallen is de tuin de beste locatie. De buitenunit staat hier meestal vrij en de buren ondervinden weinig tot geen hinder van de buitenunit.

Geluidsbesparende maatregelen
In Velserbroek staat de buitenunit in de tuin onder een afdak, omgeven door planten. Op deze manier gaat de buitenunit op in de natuurlijke omgeving. Andere mogelijkheden om de buitenunit aan de aandacht te onttrekken, is om deze te laten wrappen en zo in de omgeving op te laten gaan.

Andere mogelijkheid voor de warmwatervoorziening
In het specifieke geval van de woning in Velserbroek is de warmtepomp gekoppeld aan een boiler. Laat voor zover mogelijk de warmtepomp overdag zijn werk doen. Met een aangesloten buffervat kan de energie opgeslagen worden om op andere tijdstippen deze te gebruiken. Bij het maken van warm tapwater maakt de buitenunit meer geluid, omdat deze meer belast wordt. Er zit immers verschil in de tapwatertemperatuur van 55˚C of cv-water van 35˚C.
Een manier om de buitenunit minder te belasten en hierdoor het geluid te verminderen, is door gebruik te maken van een warmtepompboiler. Dit is een energiezuinige elektrische boiler, die bestaat uit een monobloc warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. Het voorraadvat kent een capaciteit van 100-250 liter. Normaal gesproken genoeg voor gezinnen van 2 tot 5 personen.
De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- dan wel binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater.

Waarom een warmtepompboiler?
Bij een hoog warmwatergebruik is een warmtepompboiler interessant, naast het minder belasten van de buitenunit. Ook wanneer er een oude boiler vervangen moet worden is een warmtepompboiler een duurzaam alternatief voor het opwarmen van warm tapwater. Het verbruik van dit toestel ligt veel lager dan dat van een klassieke elektrische boiler die we nog vaak zien in de woningbouw.

Het eindresultaat
De gasmeter is overbodig geworden met als resultaat dat er een aardgasbesparing is gerealiseerd van 1500m3 en een reductie van de CO2 uitstoot van 2,7 ton (kg). De bewoner draagt op deze wijze bij aan een ‘groener’ Velserbroek en is tevreden met de resultaten van zijn woningverduurzaming.

Meer weten over duurzame verwarmingsoplossingen? ATAG Verwarming Nederland, salesdesk@atagverwarming.com / 0544-391777