Warmtepomp in Tiny+ Houses

VAN NATURE DUURZAAM BOUWT DUURZAME KLEINE WONINGEN

Een enthousiaste groep toekomstige bewoners heeft samen met de gemeente Olst-Wijhe het ontwikkelingsplan Olstergaard gemaakt. Energiebesparing en energieopwekking zijn een belangrijk onderdeel van dit ontwikkelingsplan. Van Nature Duurzaam ontwikkelde een aantal van de woningen en maakt voor de verwarming gebruik van ATAG Energion warmtepompen.

Wat is een Tiny+ House?
Stichting Tiny House Nederland omschrijft ze als volgt: “Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. Kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staan op een (tijdelijke) fundering, maar ook op wielen.”
De Tiny Houses hebben een kleinere woonruimte maar zijn van alle gemakken voorzien die je verwacht in een woonhuis. Het wonen in een Tiny Houses is inmiddels een zogeheten ‘movement’ geworden die niet alleen om de woning zelf draait maar vaak ook om de levensstijl van minder bezittingen en minder consumeren. De kleinere woningen zorgen daarnaast voor een snellere productie waardoor het in een tijd van woningnood ook kan bijdragen aan het sneller creëren van woonruimte. Hoewel er veel creatieve oplossingen worden bedacht om in de beperkte woonoppervlakte toch van alle gemakken voorzien te zijn is maximaal 50m2 voor sommigen toch nét te weinig. Daarom wordt de zogenaamde Tiny+ woning steeds populairder. Dit zijn woningen tussen de 50 en 75 vierkante meter. Dit geeft meer leefruimte en meer opties om de woning naar wens in te richten.

Natuur inclusief wonen in Olstergaard
In veel plaatsen in Nederland zijn inmiddels Tiny Houses community’s ontstaan. Zo ook in het Overijsselse Olst. Hier wordt in de wijk Olstergaard een duurzaam, circulair en natuur inclusieve woonwijk gerealiseerd op een zeer aantrekkelijke locatie, omringd door natuur en voorzieningen. Het plan biedt ruimte voor circa 73 woningen die in opdracht van de nieuwe bewoners gebouwd worden. Olstergaard wordt voor, door en met toekomstige bewoners en omwonenden ontwikkeld. Het is niet zomaar een wijk, het is een wijk voor de toekomst. Waar volop aandacht is voor het klimaat, natuur en gezondheid van nieuwe bewoners van de buurt. Ze moeten een aantal rondes doorlopen om te voldoen aan de eisen van het ontwikkelingsplan voordat er toestemming wordt gegeven om hun duurzame woning te mogen bouwen. Elk woningontwerp is uniek, maar allen moeten een duurzame verwarmingsinstallatie bevatten die aardgasvrij is. Daarom wordt er veelal gekozen voor warmtepompen.

Hoe worden de Tiny+ Houses verwarmd?
Om de woningen te verwarmen maakt Van Nature Duurzaam gebruik van de verwarmingsoplossingen van ATAG Verwarming. Deze lucht-water warmtepomp zorgt voor een energiezuinige en milieuvriendelijke manier van warmteopwekking. Naast de energiezuinige prestaties van de ATAG Energion hebben de nieuwe warmtepompen nog een voordeel; het bescheiden formaat van de binnenunit. Door het monoblock ontwerp waarbij alle componenten in één binnenunit worden geplaatst is er minder ruimte nodig voor de binnenopstelling van de warmtepomp. En bij een Tiny(+) House van ongeveer 60 vierkante meter is elke ruimtebesparing natuurlijk welkom! Het feit dat alle componenten in één binnenunit zitten zorgt er ook voor dat de installatie sneller en eenvoudiger is voor de installateur.

Hoe werkt de all-electric warmtepomp?
Met een all-electric warmtepomp verwarmt én verkoelt een bewoner zijn of haar Tiny House. Niet voor niets is dit een populaire keuze onder veel Tiny House-bezitters! Ook kan de warmtepomp gebruikt worden voor het verwarmen van tapwater. Het systeem is efficiënt en gebruikt slechts 1kWh stroom voor 5 kWh warmte (geschikt voor on-grid Tiny Houses – maar ook uitstekend te combineren met zonnepanelen!).
Voor een goede werking zijn goede isolatie en lagetemperatuurverwarming (LTV) systemen noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan vloer- en wandverwarming. Een all-electric warmtepomp is een kostbare investering, die zich op de lange termijn terugverdient. Daarentegen komt een warmtepomp wel altijd in aanmerking voor subsidies zoals ISDE (al vanaf €500).

Voordelen
 Verwarmt én verkoelt op een efficiënte manier
 Instelbare thermostaat
 Komt in aanmerking voor subsidies
 Neemt weinig binnenruimte in beslag

Nadelen
- Kostbare investering (zeker in combinatie met zonnepanelen)
- Erkende installateur nodig voor integratie
- Goede isolatie en LTV zijn noodzakelijk

Prestaties
De ATAG Energion warmtepomp levert een hoge COP, ook bij temperaturen tot -20°C dankzij het R32 koudemiddel. De ATAG CBS 200E boiler levert met zijn 200 liter een comfortabele hoeveelheid warm water voor een huishouden tot 3 personen. In combinatie met vloerverwarming, zeer goede isolatie en het gebruik van hout zorgt dit voor een warme woonomgeving en de optimale situatie voor de ATAG lucht-water warmtepompen.

Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk de ATAG Verwarming website en de video waar Van Nature Duurzaam verteld hoe ze te werk zijn gegaan.

Van Nature Duurzaam

Een aantal van de Tiny+ Houses in Olstergaard wordt gebouwd door Van Nature Duurzaam. Ze verzorgen het ontwerp, bouw en realisatie van de kleine woningen. Van Nature Duurzaam is een bouwbedrijf dat een eigen kijk heeft op wonen en het bouwproces wat hierbij komt kijken. Aldus Van Nature Duurzaam:
‘We zitten met z’n allen midden in een duurzame transitie. Het besef dat wij niet niet door kunnen gaan op de ingeslagen weg neem toe. Willen wij nog een leefbare en gezonde wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen dan moeten wij nu met zijn allen het roer keren. Een spannende tijd. Deze verandering vraagt om visie, creativiteit en lef, maar vooral het anders durven en gaan doen. Hierin zijn wij als innovatief bouwbedrijf uniek. Wij laten ons niet (ver)leiden door consumptie gerichte vragen zoals het bouwen van vakantiewoningen, groter, luxer en meer, maar wij kiezen voor het herstel van de relatie met de natuur.
Van Nature Duurzaam ontwerpt, bouwt en realiseert ecologische en gezonde kleine woningen en kiest ervoor gebruik te maken van materialen die de relatie van de mens met de natuur weer herstelt. Het gebruik van bio-based materialen betekend dat we vrijwel alleen materialen gebruiken die volledig natuurlijk zijn. Voor de productie van deze materialen komt geen CO2 vrij, maar deze is er juist in opgeslagen o.a. in hout.
Verder betrekken we onze producten vooral uit Europa, en werken we samen met lokale leveranciers en fabrikanten.
Ecologisch bouwen was voorheen enkel bereikbaar voor mensen met een grote portemonnee. Wij willen ecologisch bouwen dichterbij de mensen brengen. Hoe kan het goedkoper en efficiënter, zodat ecologisch bouwen voor iedereen toegankelijk wordt.”
Tevens willen wij mensen in vrijheid laten wonen en leven, verbonden met zichzelf en met de natuur door ecologische en gezonde community’s met kleine woningen te ontwerpen en te realiseren. Dit doen wij in opdracht van particuliere klanten of gemeenten.’

Meer informatie: https://www.atagverwarming.nl/zakelijke-markt/projecten/woningbouw-en-renovatie/nieuwbouw/drie-natuurinclusieve-tiny-houses-in-olst/