Snelgroeiende markt

EEN MILJOEN (HYBRIDE) WARMTEPOMPEN IN 2030

Het kabinet heeft aangekondigd dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of op een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet.Het kabinet heeft aangekondigd dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of op een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet.

Sinds 2016 is de ISDE-subsidie van kracht en groeit het aantal warmtepompen in Nederland hard. In 2022 werden er ruim 110.000 warmtepompen in ons land geïnstalleerd. Vanaf 2020 is alle nieuwbouw al aardgasloos, met als gevolg dat zo’n 90% van de nieuwbouwwoningen gebruik maakt van warmtepompen. De overige 10% wordt verwarmd met stadsverwarming of een andere collectieve voorziening.

Opschalen
In de bestaande bouw moet nog heel wat gebeuren en dat gaat niet vanzelf. De regering heeft zich als doel gesteld dat er 1 miljoen (hybride) warmtepompen komen in bestaande woningen in 2030. Daarvoor moet zowel de levering van de pompen als de installatiecapaciteit worden vergroot. Het is dus zaak om de productie op te schalen.
Daikin is hierin koploper. Alhoewel Daikin van origine een Japans bedrijf is, dat opgericht is in 1924, produceert de fabrikant al ruim 40 jaar in Europa. Ooit gestart met de fabriek in het Belgische Oostende, heeft Daikin – o.a. door overnames – inmiddels in meerdere Europese landen de nodige productiefaciliteiten.
In 2006 is Daikin op de Nederlandse markt gestart met de Altherma warmtepompen en zijn deze warmtepompen al weer toe aan de 4e generatie, die onlangs op de Duitse vakbeurs ISH is geïntroduceerd. In 2013 lanceerde
Daikin samen met Intergas de eerste
hybride warmtepomp, een combinatie van het beste uit twee werelden. Nog geen 10 jaar later zijn er meer dan 100.000 stuks van verkocht.

Investeringen
Ook wat betreft de investeringen richting de toekomst zit Daikin niet stil. Zo is Daikin Europe inmiddels gestart met de bouw van het nieuwe EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) Development Center in Gent. Met een investering van €140 miljoen zullen alle R&D-activiteiten voor warmtepompverwarming en -koeling worden samengebracht in één centraal kenniscentrum. De verwachting is dat het begin 2024 volledig operationeel zal zijn. Daarnaast is er voor meer dan €23 miljoen geïnvesteerd in de productiecapaciteit voor warmtepompen met nieuwe productielijnen in Oostende.
Er wordt ook €300 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe warmtepompenfabriek in Polen. Deze fabriek zal de grootste productiecapaciteit warmtepompen voor verwarming binnen Daikin Europe worden.

Krachtig en stabiel
Door al deze kapitaalinvesteringen en het creëren van meer werkgelegenheid in de bestaande warmtepompfabrieken in Europa breidt Daikin haar productiecapaciteit uit. Het besluit om een gloednieuwe fabriek in Polen te openen, toont aan dat Daikin een krachtig antwoord biedt op de stijgende vraag in de markt en verwacht Daikin al in 2025 vier keer het huidige volume te kunnen produceren. Hiermee laat
Daikin zien dat ze op een stabiele manier aan een snelgroeiende markt kunnen leveren en dat alle verwarmingsproducten die in Europa worden verkocht, ook in Europa worden gemaakt.
Daikin is klaar voor de toekomst en in tegenstelling tot de meeste aanbieders in de markt is Daikin nu al in staat om nagenoeg alle (hybride) warmtepompen uit voorraad te kunnen leveren!