GEEN STANDAARD PLAN VAN AANPAK
Wanneer een nieuw renovatieproject zich voordoet, zijn er veel verschillende factoren die een rol spelen in de bepaling van het plan van aanpak. Elke situatie is namelijk anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huidige staat van de woningen, de omgeving en de grond. Alleen op deze manier kan een optimaal resultaat worden gerealiseerd. Dit bewijst het project in de gemeente Slochteren, waar woningcorporatie Lefier, aannemer Geveke en Aalbers Installatietechniek aan de slag gingen om een viertal corporatiewoningen te versterken en verduurzamen.
Het project in Siddeburen is het schoolvoorbeeld van een project waar geen standaard plan voor klaarligt. De gemeente Slochteren ligt namelijk in het deel van Nederland waar de gaswinning zo nu en dan voor een schuddende aarde zorgt, met als resultaat schade aan woningen. Een belangrijk doel was dan ook om de huizen zo te versterken en te verduurzamen dat ze externe invloeden weerstand kunnen bieden en tegelijkertijd nul-op-de-meter zijn.
Trias Energetica als uitgangspunt
Aalbers Installatietechniek kreeg als uitdaging om op zoek te gaan naar passende installaties om het huis te verduurzamen en deze tevens te implementeren. “We hebben als doel genomen dat er geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt. Geen gas meer. Dat past niet in een energieneutrale wereld en in deze regio heeft gas sowieso een andere lading gekregen”, vertelt Henk Meijer, directeur bij Aalbers Installatietechniek.
Passende oplossing
Samen met Vaillant keek Aalbers Installatietechniek welke installaties hier het beste zouden passen. Uiteindelijk werd gekozen voor de aroTHERM luchtwaterwarmtepomp, een WTW-ventilatiesysteem en een energiemanagementsysteem. Een laag energiegebruik en grote kostenbesparing waren namelijk belangrijke criteria om met deze systemen waar te maken. Verder was het belangrijk dat de oplossing fluisterstil is. De oplossing mocht niet meer dan 30 dB geluid maken ter hoogte van een openstaand slaapkamerraam.
Bestaande radiatoren voldoen
Zo kwamen de engineers van Vaillant en Aalbers op de uniTOWER boiler voor warmtepompen uit, als aanvulling op de aroTHERM voor een all-electric oplossing. “De aroTHERM warmtepomp werkt volgens het omgekeerde koelkastprincipe. Een koelkast onttrekt energie uit de producten die er instaan en geeft deze af aan het rooster aan de achterkant van de koelkast. De luchtwaterwarmtepomp haalt warmte uit de lucht en geeft deze warmte af aan de radiatoren en de tapwaterboiler”, aldus Henk Meijer.
Bijzonder is dat de bestaande radiatoren in de woningen eigenlijk niet geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Maar door de schil van de woning te isoleren en het huis luchtdicht te maken, voldoen de bestaande radiatoren prima. Daarbij zorgt het WTW-ventilatiesysteem ervoor dat er frisse lucht in huis komt en dat de warme lucht niet wordt weggeblazen, maar wordt hergebruikt.