GASLOOS, CONVENTIONEEL OF HYBRIDE
Stel je klant wil binnenkort zijn of haar cv-ketel vervangen, wat adviseer je dan? Met de stijgende gasprijs denken veel mensen aan een warmtepomp. Toch blijkt het vaak lastig om helemaal van het gas af te gaan. En als je alle opties open wilt houden is dat ook voorbarig. Dan maar ‘gewoon’ een nieuwe cv-ketel? De oude ketel vervangen door een HR-toestel van de nieuwste generatie levert een aanzienlijke gasbesparing op. De tussenvorm, een hybride warmtepomp in combinatie met een HR-ketel, is ook populair. Logisch, want een hybride installatie biedt veel voordelen.
Keuzestress
“Mensen worden zenuwachtig, en vragen wat ze moeten”, zegt Rene Klein Ovink, zelf werkzaam in de installatietechniek. De vakman is nog altijd de persoon die tussen klant en de grote energietransitie staat. Hij is een van de weinige specialisten die nog bij de particulier over de vloer komt. Goed kijken naar de uitgangsituatie en de wensen van de opdrachtgever is het devies. Is er sprake van vloerverwarming? Is de woning geschikt voor lagetemperatuurverwarming? Hoe goed is een woning geïsoleerd? Hoe wordt de woning geventileerd? En natuurlijk welk budget heeft de klant? Allemaal factoren die de keuze beïnvloeden.
Hybride warmtepomp kent veel voordelen
Rene vervangt zijn eigen HR-ketel door een hybride installatie: een Nefit warmtepomp van het type EnviLine Hybride Basis en een Nefit TrendLine HR-ketel, en doet daarmee goede zaken met betrekking tot gasverbruik en CO2-uitstoot. Het grote voordeel van een hybride installatie is dat je niet direct overal vloerverwarming of lage temperatuurverwarming hoeft aan te leggen. Ook met conventionele (hogetemperatuur) radiatoren zijn de besparingen de moeite waard. Door de intelligente regeling kiest de installatie op basis van de energietarieven altijd de op dat moment optimale mix van gas en elektriciteit om je woning warm te houden en te zorgen voor warm water. Ten opzichte van de oude situatie kan René zo al gauw zo’n 60% gas besparen.
Bovendien houdt René met zijn hybride installatie alle opties open, want wie weet wat er de komende 15 jaar allemaal nog verandert? Denk aan het vervangen van aardgas door bijvoorbeeld waterstof, waar nu op allerlei niveaus serieus werk van wordt gemaakt. “Over 15 jaar zie ik wel wat dan de mogelijkheden zijn”, is zijn praktische opvatting.
Weloverwogen keuze
Voor een woning als die van René zijn er verschillende mogelijkheden: hij maakte een weloverwogen keuze. “Woningen zoals deze zijn er legio. De één wat kleiner, de ander wat groter. De één wat ouder, de ander wat jonger. Er zijn echter een hoop afwegingen die de keuze van een particulier bepalen. Niet in de laatste plaats natuurlijk het budget. Niet elke woningeigenaar trekt grif de knip voor een nieuwe woonhuisinstallatie. Het verwarmingstoestel moet simpelweg concurreren met de nieuwe keuken, auto of zomervakantie. Voor veel woningeigenaren is de stap naar gasloos nog te groot of te onzeker. Een efficiënte HR-ketel is dan een prima keuze. Maar als je toch een stap wil maken, is een hybride installatie een haalbare optie die zeker het overwegen waard is.”