Droogstapelbouw

ENERGIELEVERENDE WONINGEN VOOR iedere WONINGCORPORATIE

In Hurdegaryp (Fr) zijn onlangs door Bouwgroep Dijkstra Draisma 18 energieleverende woningen voor woningcorporatie WoonFriesland opgeleverd. Deze opdracht maakt deel uit van een serie van 300 woningen die gebouwd worden volgens het droogstapelbouwprincipe. Dit betekent dat de woning in losse componenten wordt aangeleverd op de bouwplaats. Dus de vloerdelen, wanden, gevels, daken, de schoorsteenmodule waar de buitenunit van de warmtepomp in is gemonteerd en de prefab energiemodule die op zolder wordt geplaatst, worden allemaal kant en klaar op enkele vrachtwagens op de bouwplaats aangeleverd.

Het mooie van deze manier van bouwen is dat een woning in slechts één dag in elkaar wordt gezet. De Breman Installatiegroep is de installatiepartner voor deze woningen en is verantwoordelijk voor het leveren en installeren van de klimaatinstallatie. De uitgevoerde werkzaamheden komen voor rekening van de vestiging Breman.

Warmtepomp in schoorsteen

Breman heeft gekozen voor de HP-S 55 lucht/water-warmtepomp van Itho Daalderop voor de realisatie van de installatie in de 300 woningen. De HP-S warmtepompen zijn uitgerust met hoogwaardige componenten, met een productgarantie van 7 jaar. Breman Schoorsteentechniek heeft de schoorsteen in eigen beheer ontwikkeld. De schoorsteen wordt in het dakvlak opgenomen met een inspectieluik binnen de woning. De uitmonding van de mechanische ventilatie en ontspanningsleiding van de riolering monden eveneens uit in deze kap.
De reden voor Bouwgroep Dijkstra Draisma om te kiezen voor de warmtepomp in de schoorsteen, was in de eerste plaats dat er geen buitendeel in de tuin hoeft te worden geplaatst. Dat betekent geen geluidsoverlast bij de buren, want de warmtepomp zit hoog weggewerkt. Een andere belangrijke reden is dat hierdoor minder installatiewerkzaamheden ter plekke hoeven te worden uitgevoerd. De schoorsteen wordt compleet met erin gemonteerd buitendeel, net als de andere componenten omhoog gehesen en gemonteerd. De derde reden is dat de warmtepomp nu geen ruimte in beslag neemt in de tuin, waardoor deze in de totaliteit beschikbaar blijft.

Prefab energiemodule

Tevens is voor deze woningen door Breman i.s.m. Itho Daalderop een prefab energiemodule ontwikkeld die op de productielocatie van Breman Drachten in elkaar wordt gezet. Deze energiemodule bevat een aantal componenten, zoals het binnendeel van de warmtepomp, de balansventilatieunit die zorgt voor verse lucht, het voorraadvat voor het warme tapwater dat door de warmtepomp wordt gemaakt en de omvormer voor de PV-panelen.
Door het prefab aanleveren van de energiemodule wordt fors bespaard op de installatietijd op de bouwplaats. De werkzaamheden ter plaatse bestaan uit alleen het aansluiten van de energiemodule op het buitendeel in de schoorsteen. De energiemodule kan dan gemakkelijk worden aangesloten op de kanalen en leidingen in de woning. Vervolgens zorgt Itho Daalderop i.s.m. Breman Service voor het in bedrijf stellen van de installatie.

Energieleverende woning

Door een zeer hoge isolatiewaarde van de woning, een uiterst efficiënte warmtepomp en balansventilatie die nagenoeg alle warmte terugwint, leveren deze woningen netto meer energie op via de zonnepanelen dan de klimaatinstallatie verbruikt. Het past daarom perfect in de trend van sneller voldoen aan de vraag naar uiterst duurzame en betaalbare woningen.