Wtw uit douchewater

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater komt steeds vaker voor. Een douchegoot met warmtewisselaar is dan de oplossing. Deze zorgt ervoor dat de restwarmte in het afvalwater van de douche voor een groot deel terug te winnen is om het koude toestromende water voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder heet water te leveren. Het beste moment om een douchegoot met warmtewisselaar te laten installeren is als je de badkamer verbouwt of in een nieuwbouwhuis.

Hoe werkt de wtw-douchegoot?
Het principe van een ShowerDrain wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitgewisseld kan worden. De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in deze wtw-douchegoot is ingebouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroomprincipe. Door de voorverwarming van het kraanwater, waarbij douchewater en kraanwater dubbelwandig gescheiden zijn, is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen.

https://youtu.be/Mo5P6SDadGI

Duurzaam wonen
De gemiddelde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen. Met de ACO ShowerDrain X halveer je het energieverbruik voor het douchen. Ongeacht welke warmtebron er gebruikt wordt voor de warmwaterbereiding. Deze wtw-douchegoot van ACO is door KIWA getest en normatief opgenomen in de EPG berekening (NEN 7120). Dit betekent dat je een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning kunt realiseren. Met andere woorden een zuiniger en dus aantrekkelijker huis!

Lees ook de blog over verantwoord klimaatbewust douchen op www.aco.nl