Duurzame restauratie

Klimaatsysteem In 51 Meter Hoge Kerktorens

Kerken, monumentale panden, jarendertigwoningen, nieuwbouwwoningen: het zijn allemaal gebouwen waarin je het klimaatsysteem van UniWarm tegenkomt. Aannemers van renovatieprojecten kiezen er vaak voor omdat het een droogbouwsysteem is. Constructies van oude panden zijn meestal niet berekend op betonstortingen. Met dit systeem is dat niet nodig. Ook is er geen sprake van droogtijd en zijn de gipsvezelplaten voorgefreesd.

Dit was de reden voor Gijs Jan Zeilstra van Vakkundig Beheer om voor het klimaatsysteem te kiezen. “We kunnen sneller doorwerken dankzij deze voorbewerking. Dat is ideaal.” Hij verduurzaamt oudere woningen en plaatst in een aantal van deze panden het klimaatsysteem. Binnenkort ook in Scheveningen. “De samenwerking met UniWarm verloopt goed. Ze leveren de producten volgens planning, voorzien ons van een duidelijk legplan en geven uitleg op locatie. Daarom werk ik graag opnieuw met hen samen.”

Het voelde gelijk goed
Vastgoedondernemer Theo de Rijk is ook zeer te spreken over het klimaatsysteem van UniWarm. Hij is eigenaar van de St. Walburgiskerk in Arnhem en bezig met een groot restauratieproject. Hier huurt hij diverse partijen voor in zoals architecten, adviesbureaus en nu dus ook UniWarm.
De kerk is gebouwd in de veertiende eeuw. Beneden in de grote kerkzaal is plaats voor grote tentoonstellingen. Bovenin de twee 51 meter hoge kerktorens heeft hij zes 5-sterren verblijfsresidenties laten bouwen van 90 tot 105 vierkante meter. Deze luxe suites worden verwarmd door een warmtepomp met daarop aangesloten het klimaatsysteem.
“UniWarm deed mee met de aanbestedingsprocedure. Het bedrijf sprong eruit omdat de adviseurs langskwamen op locatie om uit te leggen hoe het klimaatsysteem werkt. Ze namen uitgebreid de tijd om oplossingen en voorbeelden te laten zien. Dit voelde gelijk goed. Ook de eigenschappen van het systeem, zoals de droogbouw en de geluid- en brandwerendheid spraken mij erg aan”, zegt Theo.

Grotere aansluitdiameters
“De samenwerking verliep fantastisch door de professionele ondersteuning. UniWarm gaf de architecten zeer bruikbare informatie over het aansluiten van de warmtepomp en de gehele warmte-infrastructuur. We hadden bijvoorbeeld grotere aansluitdiameters nodig, zodat de warmtepomp genoeg vermogen zou hebben om de suites comfortabel te verwarmen. Dit regelde UniWarm voor ons.”
In mei 2021 is de oplevering van dit grote restauratieproject. Maar daarmee komt er geen einde aan het contact tussen de vastgoedondernemer en UniWarm. Theo heeft nog meer restauratieprojecten op de planning staan. “Ik ben gek op monumentaal erfgoed! Het is voor mij elke keer weer een mooie uitdaging dit te restaureren en te verduurzamen. Gelukkig heb ik goede architecten en adviseurs aan mijn zijde. En dankzij de snelle levering, de hoogwaardige producten en de professionele ondersteuning zal ik ook UniWarm weer vragen met ons samen te werken.”