Hotel uit 1891 in transitie

WARMTEPOMP EN WARMTEPOMPBOILER ZORGEN VOOR WARMTE EN WARMTAPWATER IN GROEN VERHUURCONCEPT

Hotel Rembrandt in Arnhem transformeert van traditioneel hotel naar appartementencomplex , bestaande uit 18 luxe appartementen voor de verhuur. Het pand uit 1890 kent een rijke historie: Van woning, hotel, krakerspand tot nu luxe appartementen voor verhuur.

De eigenaar van ‘hotel Rembrandt’ gaat zgn. ‘groene’ appartementen exploiteren in het voormalige hotel. Hierbij staat duurzaamheid centraal. Met dit in het achterhoofd wordt er overgestapt van verwarmen met aardgas naar all-electric door 3 warmtepompen voor de vloerverwarming en 5 warmtepompboilers voor de warmwater voorziening. Elke etage wordt verwarmd door 1 warmtepomp.
Specifiek voor de warmtepomp is het brede werkingsgebied van -20˚C tot +35˚C, waarbij het beloofde vermogen altijd wordt geleverd. Ook in koude weersomstandigheden.
De warm watervoorziening wordt verzorgd door 5 warmtepompboilers NUOS PLUS 200. Kenmerkend voor dit toestel is de beschikbaarheid van 273 L warm tapwater, verwarmd door de binnen- en/of buitenlucht, waarmee tot 80% energie kan worden bespaard.

De installatie (1) : De warmtepomp
De toegepaste warmtepomp is een ATAG Energion M Plus: Een all-electric standalone lucht-water warmtepomp, waarmee het gebouw voorzien wordt van water, warm tapwater en koeling. De belangrijkste eigenschappen:
• Monoblock
• Hoog rendement – COP >5
• Geluidsdruk – 41,5 dB(A)
• Silence Mode – extra stille werking
• Energielabel Verwarmen: A++
• Tapprofiel: XL
• Mono- of 3 fase
• Automatisch ontluchten
• Met overstortventiel en buitenvoeler
• Subsidie (ISDE) gerechtigd
• Geschikt voor koppeling met zonne-energie/PV panelen
• Zoneregeling mogelijk met ATAG Zone platvorm
• Vermogensbereik 4-11kW
• Werkingsgebied verwarmen: -20˚C tot +35˚C
• Werkingsgebied koelen: +10˚C tot +43˚C

De installatie (2) : De warmtepompboiler
De warmtepompboiler is een energiezuinig product, waarbij het leveren van warm tapwater op een duurzame manier plaatsvindt. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt door gebruik te maken van de aanwezige omgevingswarmte, nl. de buiten- en binnenlucht.
De verkregen warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater. De 5 toestellen met elk een ingebouwde boiler van 200 liter voorzien in een ruime warmwatervoorziening.
In het Rembrandt-project wordt gebruik gemaakt van de NUOS Plus 200. De belangrijkste eigenschappen van dit toestel zijn:
• Hoog rendement – COP >3,05
• Energielabel Tapwater: A+
• Tapprofiel: L
• Tot 273L warm tapwater van 40˚C
• Subsidie (ISDE) gerechtigd
• Opgenomen vermogen: 700W
• Aanpassing meterkast niet nodig
• Snelle opwarmtijd: <4,5 uur
• Werkingstemperatuur: -7˚C tot +42˚C
• Max. watertemperatuur met warmtepomp: 62˚C

Rembrandt hotel Arnhem - ATAG Energion M All-electric from ATAG Verwarming Nederland BV on Vimeo.

Het resultaat
De samenwerking tussen warmtepomp en warmtepompboiler zorgt voor een duurzame warmteoplossing. Het appartementencomplex is mede dankzij de installatie klaar voor de toekomst. Een toekomst waarbij aardgasloos wordt verwarmd.

Meer weten over duurzame verwarmingsoplossingen?
ATAG Verwarming Nederland,
salesdesk@atagverwarming.com
Tel. 0544-391777