Een bestaand zwembad verduurzamen

HET KAN MET EEN ‘MIX’ VAN VERWARMINGSOPLOSSINGEN

Indoorzwembad de Startsprong in Houten maakt grote stappen op weg naar aardgasvrij door gebruik te maken van zonne-energie en energie uit de omgevingslucht. Hoe maak je een bestaand zwemcentrum aardgasvrij? Dat is de vraag waarmee installatiebedrijf Solar Experience Center en ATAG Verwarming aan de slag zijn gegaan. De oplossing is een systeem waarbij een all-electric warmtepomp en een warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen het hele complex duurzaam gaan verwarmen.

De ambitie
In de bestaande situatie werd het gehele pand incl. zwembad verwarmd met aardgas. De wens is om te verduurzamen en minder gebruik te maken van fossiele brandstof.

Het resultaat
Dankzij 120 zonnepanelen op het dak wordt er duurzame elektriciteit opgewekt die weer gebruikt wordt door de 3 All-Electric warmtepompen met elk een nominaal vermogen van 10,4kW. De warmtepomp verwarmt het zwembadwater van het binnenbad. De douches worden voorzien van warm tapwater door 3 NUOS PLUS 250 warmtepompboilers, waarmee tot 80% energie kan worden bespaard.

De rol van de warmtepompboiler
De woorden energiezuinig, duurzaam en veel warm tapwater gaan op voor de warmtepompboiler. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt door gebruik te maken van de aanwezige omgevingswarmte, nl. de buiten- en/of binnenlucht.
De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- dan wel binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater. De ingebouwde boiler van 100-250 liter voorziet in een ruime warmwatervoorziening van de douches in het zwembad.
Het proces van verwarmen gaat op dezelfde manier als bij een warmtepomp: Ook de warmtepompboiler is uitgerust met koelvloeistof. Tijdens het kookproces hiervan treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler.
Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw. Het boilervat beschikt ook over een elektrische element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen. Besparingen tot 80% op de energierekening voor warm water is mogelijk, dankzij de prestaties van de warmtepomp en de voordelen van de opgewekte energie. De warmtepompboiler komt in aanmerking voor ISDE-subsidie, zowel voor de particuliere- als de zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatie-toepassingen.

En nog steeds aardgas?
De 2 solo CV-ketels zorgen voor de verwarming van de luchtbehandeling. Hiervoor zijn hogere temperaturen nodig, die lastiger zonder aardgas te realiseren zijn.

Het project in beeld

In een korte video wordt het project toegelicht door de installateur, waarbij vooral de samenwerking tussen de diverse verwarmingsoplossingen centraal staat.

De toegepaste producten

Warmtepomp Energion M Plus 11T

  • Warm water profiel: XXL
  • Vermogen op verwarmen (Wp): 10.4kW (+7/35˚C)
  • Rendement op verwarmen (Wp); COP 5 (+7/35˚C)
  • Vermogensdruk (buitenunit); 45.5 dB(A) (3 meter van bron)

Warmtepompboiler Energion Nuos Plus 250

  • Energielabel: A+
  • Gemiddeld opgenomen vermogen: 700W
  • Rendement op verwarmen (Wp); COP 3,35 (+7/35˚C)
  • ISDE subsidie: €650

Op deze manier ontstaat er een samenwerking tussen warmtepomp, warmtepompboiler en CV-ketel, die zorgt voor een duurzame oplossing. Hiermee is het zwembad klaar voor de toekomst.

Meer weten over soortgelijke oplossingen?

Graag denken we mee om tot de juiste duurzame oplossing te komen en ondersteunen graag met een op maat gemaakt advies. Meer informatie is hier aan te vragen.