Vloerverwarming

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LICHTGEWICHT DROOGBOUWSYSTEEM

Uniwarm is gespecialiseerd in vloerverwarming en levert een innovatief droogbouwsysteem. Het bestaat uit een verwarmingslichaam, een koelsysteem (indien de installatie is voorzien van een koudwateropwekker) en een afbouwplaat. Omdat de vloer niet hoeft te drogen, kan hij direct worden afgewerkt.

Uniwarm systeem
Het bedrijf is in 2001 opgericht door Peter Riethorst: “Mijn vader was in deze branche al met verdelers actief. Daardoor ben ik al vroeg met het vloerverwarmingsvirus besmet geraakt. Aanvankelijk richtte ik mij met mijn bedrijf op het aanbieden van bestaande vloerverwarmingssystemen, maar we zijn ons blijven ontwikkelen en dat resulteerde uiteindelijk in het aanbieden van eigen systemen.
We bestaan dit jaar twintig jaar en zijn steeds op zoek gegaan naar innovatieve oplossingen. Het systeem waar we nu over spreken, hebben we in 2006 op de markt gebracht. Het bestaat uit een 18 mm dikke Fermacell plaat waarin de leidingen eenvoudig gemonteerd kunnen worden. De sleuven daarvoor zijn er al in gefreesd. Met betrekking tot de leidingen hebben we bewust voor kwaliteit gekozen. Ze hebben een aluminium kern en zijn 100% diffusiedicht. Dat wil zeggen dat ze geen zuurstof doorlaten en dat er dus geen roestvorming kan optreden.”

Fermacell
“In vergelijking met de standaardoplossingen is ons systeem licht van gewicht. Het heeft een minimale opbouwhoogte van ongeveer 18 mm waardoor het zeer geschikt is voor de renovatiemarkt. Afhankelijk van de afwerking van de vloer kan het systeem worden afgewerkt met een 10 mm dikke Fermacell-plaat. Bij afwerking met pvc is dat wel nodig; bij afwerking met laminaat niet. We hebben voor Fermacell gekozen omdat hun gipsvezelplaten niet alleen brandvertragende en warmte-isolerende, maar ook akoestische eigenschappen bezitten.
Het is van essentieel belang dat het systeem op een vlakke en droge ondervloer wordt gemonteerd. Er wordt eerst een filmlaag op de vloer gelegd om eventueel vochttransport tegen te gaan en foamband tegen de plinten aangebracht om akoestische lekken tussen de wand en de vloer te voorkomen.
Het systeem wordt compleet geleverd inclusief energiezuinige verdeler.”

Renovatieproject
Samen met accountmanager Erwin Bennink van Uniwarm bezoeken we de renovatie van een vrijstaande woning in Heinenoord, op het moment dat het systeem wordt geïnstalleerd.
Het klimaatsysteem is al bij verschillende woonprojecten toegepast, variërend van een oppervlakte van 40 m2 tot 180 m2 over drie verdiepingen. In deze woning gaat het om een oppervlakte van 70 m2 op de begane grond.
Het werk wordt uitgevoerd door een goede klant uit Maasdam. Zij tekenen voor de complete renovatie van de woning inclusief de isolatie van de vloer, het plafond en de buitenwanden waarbij de ramen van HR++-glas zijn voorzien.
Klant: “De begane grond had een tegelvloer die op een houten ondervloer was bevestigd. Doordat het hout was gaan werken, waren de tegels gaan breken. Toen werd besloten om er een nieuwe vloer met vloerverwarming in te leggen, hebben we dit vloerverwarmingssysteem van Uniwarm voorgesteld.”

Legplan
Accountmanager Erwin Bennink van Uniwarm is aanwezig om de aannemer bij de installatie te ondersteunen. Hij legt uit dat het proces begint met het invullen van een offerteformulier: “Dat formulier dient tevens als hulpmiddel om de situatie goed in kaart te brengen. Met het oog op de warmteafgifte wordt daarbij ook gekeken naar de isolatiewaarde van de vloer en de vloerafwerking. Vervolgens brengen we een complete offerte uit. Nadat de offerte is geaccepteerd, maken we in goed overleg met de aannemer een legplan en kan het werk van start op een 100% egale vloer. Dat is voor dit systeem een absolute eis. We werken met twee typen standaard ingefreesde Fermacell-platen waarvan er één als verbindingsplaat dient. Het aantal groepen op de verdeler is afhankelijk van het vloeroppervlak. Daarbij hanteren we als vuistregel dat je voor zes vierkante meter vloeroppervlak ongeveer zestig strekkende meter aan leidingen en één groep nodig hebt. Bij dit project van 70 m2 leveren we dus een verdeler met twaalf groepen.”