All-Electric Ready hybride

VFN#8353 NIBE Energietechniek Oosterhout. Portret directeur Rob Spoelman (53) i.v.m. 'Partner of Choice.

WARMTEPOMPEN DIE DE ENERGIETRANSITIE VERSNELLEN

“Een hybride warmtepomp is een uitstekende oplossing om direct al flink te besparen op het gebruik van aardgas. Maar uiteindelijk is hybride een tussenstap op weg naar een 100% gasloze toekomst. Kies daarom direct al voor een All-Electric Ready hybride oplossing.”

Rob Spoelman, Managing Director van NIBE, benadrukt dat hij de huidige populariteit van hybride warmtepompen zeker toejuicht. “Maar waar ik een kanttekening bij plaats, is dat men lijkt te willen vasthouden aan de combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel, waarbij de warmtepomp niet zonder de cv-ketel kan werken. Het zou beter zijn als de normen worden opgesteld aan de hand van de actualiteit, waarbij wordt gestuurd op een All-Electric Ready hybride variant als tussenstap.”

Vertraging voorkomen
Spoelman signaleert dat veel woningeigenaren en partijen uit de toeleveringsketen vooral naar het heden kijken en minder naar de lange termijn. “Hierdoor wordt de combinatie warmtepomp/cv-ketel al gauw gezien als dé oplossing voor de komende 15 jaar en komt de All-Electric warmtepompinstallatie daarna pas in beeld. Maar wat nu als de ketel na een aantal jaar het eind van zijn levensduur bereikt, terwijl de hybride warmtepomp nog niet aan vervanging toe is? Als de warmtepomp niet zonder een cv-ketel kan werken, bijvoorbeeld omdat er geen boiler aan kan worden gekoppeld of omdat het vermogen van de warmtepomp te weinig is voor voldoende cv-verwarming, zit er niets anders op dan de cv-ketel weer om te wisselen voor een nieuwe. Hierdoor blijf je toch weer jarenlang gas verbruiken.”

Langetermijnvisie
Het is volgens Spoelman dan ook belangrijk om al bij de keuze voor een hybride warmtepomp rekening te houden met de mogelijkheid om op termijn alsnog over te kunnen stappen op een All-Electric installatie. “Zo’n zogeheten All-Electric Ready hybride warmtepomp kan namelijk – net als een All-Electric warmtepomp – onafhankelijk van een cv-ketel functioneren. Wél is het hiervoor van belang dat bij het ontwerp van de hybride installatie als eis wordt meegenomen dat de warmtepomp op termijn eenvoudig op een warmwater-boiler kan worden aangesloten. Dit voorkomt een locked-in situatie van de cv-ketel wanneer men later op een gasloze installatie wil overstappen.”

All-Electric de norm
Spoelman pleit er daarom voor om de handen ineen te slaan en er samen voor te zorgen dat All-Electric de norm wordt en – wanneer de situatie om een hybride oplossing vraagt – in elk geval in te zetten op een All-Electric Ready hybride warmtepomp. “Is het bijvoorbeeld mogelijk om op termijn op het gebied van woningisolatie nog een of twee verbeterstappen te maken, dan zou je daarop kunnen anticiperen door in de hybride installatie een warmtepomp op te nemen die past bij de warmtebehoefte van de woning ná het uitvoeren van die extra stappen. Tot die tijd werkt de All-Electric Ready hybride warmtepomp dan samen met de cv-ketel, daarna kan hij het alleen af.”
Wat Spoelman niet onderbelicht wil laten, is dat een All-Electric Ready hybride oplossing in principe niet méér hoeft te kosten als je de juiste keuzes maakt. “Normaliter is een warmtepomp natuurlijk al ontworpen om All-Electric te kunnen werken en het hele jaar door – bij buitentemperaturen van -20 °C tot +40 °C – zonder cv-ketel te functioneren. Als je daarnaast zorgt dat er eenvoudig een warmwaterboiler op de warmtepomp kan worden aangesloten zodra de cv-ketel is afgeschreven, kan de overstap naar 100% gasloos op termijn vlekkeloos en relatief voordelig verlopen.”

Meer informatie:

Kijk voor meer informatie op http://www.nibe.eu/nl-nl

Zónder hybride tussenstap

Doordat de focus momenteel vooral op hybride warmtepompen ligt, blijft volgens Spoelman vaak onderbelicht dat veel bestaande woningen best in één keer kunnen worden voorzien van een 100% gasloze cv-installatie. “Terwijl dát uiteindelijk toch de bedoeling van de hele energietransitie is. NIBE heeft meer dan 40 jaar ervaring met de toepassing van All-Electric warmtepompen in het veeleisende Zweedse klimaat en past deze warmtepompen ook in Nederland al meer dan 20 jaar toe. Hierdoor weten we uit de praktijk dat warmtepompen in heel veel situaties best in één keer autonoom in een All-Electric cv-installatie kunnen functioneren.’’