Duurzame energieopslag

Batterijen van elektrische auto’s bieden uitkomst

De Duitse start-up Voltfang is begonnen met de productie van stationaire opslagsystemen die zijn vervaardigd van batterijen van elektrische auto’s. De systemen kunnen overtollige energie van bijvoorbeeld zonnepanelen opslaan en op een andere manier toepassen. Er wordt gebruik gemaakt van afgedankte lithium-ionbatterijen die na een jaar op voorraad gelegen te hebben niet meer als nieuw verkocht mogen worden. Met een intelligent managementsysteem optimaliseert Voltfang het laad en ontlaadproces zodat er 10 jaar garantie op de second life batterijen gegeven kan worden.

Duurzaam alternatief
Het toepassen van ongebruikte accu’s van elektrische auto’s in een energieopslagsysteem heeft verschillende voordelen. De accu’s zouden anders moeten worden gerecycled, wat erg duur en inefficiënt is. Bovendien is er onvoldoende recyclingcapaciteit aanwezig en gaan bij het recyclen waardevolle grondstoffen verloren. Ook hoeft voor een opslagsysteem van ongebruikte accu’s geen lithium te worden gewonnen. Een duurzaam alternatief dus. Ten slotte zijn auto-accu’s al van koeling voorzien, waardoor ze onder elke omstandigheid optimaal functioneren.

Diversiteit
De stationaire opslagsystemen van Voltfang zijn beschikbaar in batterijmodules van 32 tot 300 kWh voor commerciële toepassingen maar ook in pakketten van 1 MWh tot praktisch elke gewenste capaciteit voor industriële applicaties. Het ingebouwde managementsysteem maakt het mogelijk om de eigen energieopwekking en -afgifte te optimaliseren maar ook, door slim management, verbruikspieken af te vlakken. Het managementsysteem kan lokaal en op afstand aangepast worden naar nieuwe klantwensen. Daarmee kan efficiënter worden ingespeeld op fluctuerende energie- en terugleverprijzen en wetgeving.

Minder afhankelijk
Een voorbeeld van een zakelijke toepassing is het gebruik van deze opslagsystemen bij snellaadpalen van tankstations, waardoor ze minder afhankelijk van het energienet zullen zijn. In Duitsland draait momenteel ook een pilotproject bij de Aldi supermarktketen waar de opslagsystemen worden ingezet voor het optimaliseren van de eigen energieopwekking én voor het opladen van elektrische auto’s van klanten van de supermarkt. Maar ook bedrijven met veel zonnepanelen op het terrein hebben baat bij de opslagsystemen, omdat teruglevering aan het energienet voor deze gebruikers steeds minder interessant wordt of zelfs verboden blijkt. 

Toepassingen

• Energieopslag, indien terug leveren van bijvoorbeeld PV-energie geen optie is kan de energie opgeslagen worden om op een ander moment te gebruiken.
• In- en verkoop van energie, door op een goedkoop moment de stroom in te kopen en op een duur moment te verkopen.
• Netverzwaring, voorkomen, dus een deel uit het net halen en een deel uit je pack bij leveren zodat de netaansluiting niet verzwaard hoeft te worden.
• Eiland bedrijf, hiermee kan je autonoom zonder een netaansluiting je eigen energie opwekken (d.m.v. PV-panelen, WKK etc.) opslaan en gebruiken zonder netaansluiting.
• Noodstroom bedrijf: bij stroomuitval toch je bedrijfsprocessen garanderen.

Meer informatie: https://voltpack.nl