Vraaggestuurde ventilatie

VOOR APPARTEMENTENGEBOUWEN

Ned Air ontwikkelt en produceert luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren, met voor iedere situatie een duurzame luchttechnische oplossing. Het assortiment kent een breed aanbod luchtbehandelingssystemen voor utiliteit en woningbouw, die continu worden doorontwikkeld en verbeterd, volgens de nieuwste voorschriften en op basis van actuele ontwikkelingen, nieuwe inzichten én klantbehoeften. Een voorbeeld hiervan is de SkyFlow.

Met actuele ontwikkelingen doelt zij onder meer op de hoge energieprijzen, de grote woningnood en beperkte binnenstedelijke ruimte, waardoor woongebouwen steeds meer de hoogte in gaan. Dit stelt nieuwe eisen aan het ventilatiesysteem. Gelijktijdig ziet Ned Air de reductie van energie en stikstof en het vergemakkelijken van onderhoud onverminderd hoog op de agenda staan. Het SkyFlowsysteem speelt hierop in. De nieuwe, adaptieve en vraaggestuurde ventilatie-unit is het antwoord op de omstandigheden én behoeften in appartementsgebouwen. In combinatie met haar EveryLine en RotorLine luchtbehandelingskasten introduceert Ned Air met SkyFlow een compleet ventilatieconcept.

Oplossing voor appartementsgebouwen
SkyFlow regelt de ventilatie eenvoudig per appartement. Doordat de regeling van SkyFlow efficiënt samenwerkt met de regeling van de Ned Air luchtbehandelingskasten, ontstaat een compleet ventilatiesysteem dat online en op afstand benaderd en gemonitord kan worden. Bovendien kunnen installateurs het systeem op afstand inregelen. Op het moment dat zich een storing voordoet, kunnen zij eenvoudig op het systeem inloggen en de juiste acties opstarten.

Geen onderhoud achter de voordeur
Het SkyFlow systeem is in basis onderhoudsvrij. De luchtfilters zijn namelijk niet in de klepmodules zelf, maar in de centrale luchtbehandelingskast geplaatst. Hierdoor wordt het vervangen van filters achter de voordeur ondervangen.

Schone en frisse lucht
Op appartementsniveau is er een keuze uit een 1-zone- of 2-zonesysteem. Het systeem omvat resp. twee of drie klepmodules inclusief volumeregeling, die eenvoudig tussen de ventilatietoevoer en -afvoer geplaatst kunnen worden. Dankzij de toevoeging van temperatuur-, CO2- en relatieve vochtigheidssensoren kan vervolgens vraaggestuurd per zone geventileerd worden, waarbij bewoners verzekerd zijn van een hoog comfort, een goede vochtregulering en exact de juiste hoeveelheid schone en frisse lucht. Bovendien zijn de drukverliezen in de luchtkanalen minimaal. Uniek is ook de System Optimizer Controller, die zorgt dat de klepstand altijd optimaal is. Hierdoor wordt het energiegebruik van de centrale luchtbehandelingskast sterk gereduceerd. De inregeling wordt flink vereenvoudigd door de minimaal gewenste flow in te stellen.

Compacte vormgeving
De klepmodules hebben een compacte vormgeving en zijn licht van gewicht. Installateurs kunnen het systeem eenvoudig monteren, waarbij zij keuze hebben uit een wand- of plafondmontage. Hierdoor worden bewoners niet belemmerd in de inrichting van hun appartement. Het systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste appartementen ruim voldoende is. Doordat een ventilator en filter ontbreken, functioneert het systeem geruisloos.

Positieve BENG-score
Ned Air SkyFlow is vanaf het vierde kwartaal van 2023 leverbaar. Op dit moment doorloopt Ned Air de laatste stappen voor een gelijkwaardigheidsverklaring door BCRG. Hierdoor kunnen de prestaties van SkyFlow straks gebruikt worden om de energieprestaties van het appartementsgebouw te berekenen. Duidelijk is al wel dat SkyFlow een zeer positieve bijdrage zal leveren aan de BENG-score. Installateurs kunnen SkyFlow straks eenvoudig selecteren in de geattesteerde softwareprogramma’s, zoals Vabi EPA NTA 8800.