Thuis in warmtepompen

De energietransitie begint op stoom te raken en steeds meer marktpartijen zien dat warmtepompen snel terrein winnen. Maar wat betekent dat voor u als installateur; kunt u het beste nog even afwachten of toch vol gas geven om bij te blijven? We vroegen het Sander Zuidgeest van de Nederlandse grondlegger van warmtepompen: Itho Daalderop.

Onlangs is Itho Daalderop gestart met een Duurzaam Partner Programma, waarvoor Zuidgeest verantwoordelijk is. We vroegen hem wat dit programma inhoudt en hoe Itho Daalderop de transitie voor zich ziet. Hij legt uit: “Itho Daalderop ziet veel installateurs worstelen met de vraag of ze gewoon moeten doorgaan met cv-ketels of dat ze versneld op warmtepompen moeten overstappen. Volgens recent onderzoek van Uneto-VNI blijkt dat het grootste deel, 70 procent, van de installatiebedrijven op het gebied van de warmtepomp nog in de oriënterende fase zit, of de beslissingen omtrent de warmtepomp nog voor zich uitschuiven. Echter warmtepompen zijn ‘here to stay’ en we zien de markt ervan zo groeien, dat je daar als ondernemer niet omheen kunt. Om de onzekerheden rondom kennis en kunde weg te nemen willen wij als fabrikant onze klanten zo snel zich thuis laten voelen in warmtepompland en daar is het Duurzaam Partner Programma voor opgericht.”

Duurzaam Partner Programma

Itho Daalderop is met een Duurzaam Partner Programma gestart om installateurs te helpen versneld vertrouwd te raken in de wereld van warmtepompen. Bijvoorbeeld door ze te helpen met een BES/BRL certificering en specifieke kennis op te doen over warmtepompen. Ook trainingen over hoe de consument het best geadviseerd en overtuigd kan worden, maken hier onderdeel van uit. Voor meer informatie, mail dpp@ithodaalderop.nl.

Ander verdienmodel voor de installateur

Hoe zou een installateur deze warmtepomptechniek zo snel en succesvol mogelijk onder de knie kunnen krijgen? Zuidgeest: “We zien dat bij warmtepompen het verdienmodel anders ligt. Geef een consument meerdere opties, daar gaat natuurlijk tijd in zitten. Echter veel consumenten vinden het niet raar om voor een goed advies te betalen. Hoe je dat het beste aan kunt pakken leer je in ons Duurzaam Partner Programma. Ook in welke situatie je de beste warmtepomp kiest en op welke andere zaken je goed moet letten, denk aan isolatie, ventilatie et cetera. Warmtepompaanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond, iedereen probeert snel een graantje mee te pikken en zich als duurzaamheidsgoeroe neer te zetten. Vertrouw op fabrikanten die al langer dan vandaag bezig zijn met warmtepompen, die hebben gegronde kennis in huis om je als installateur verder te helpen. Ik krijg er zelf een geweldig goed gevoel bij als ik een bedrijf help om succesvol te worden met warmtepompen. Want we verkopen nou eenmaal liever warmtepompen dan cv-ketels, onze slogan is niet voor niets: Climate for life. Maar je moet je als installateur zo snel mogelijk thuis gaan voelen in warmtepompland.”