Slim doordacht huisje

Op zoek naar geborgenheid

Middenin woonwijk Almere Poort is een tiental bijzonder vormgegeven Tiny Houses verrezen. De kleine huisjes zijn geselecteerd uit 450 ontwerpen die hebben meegedaan aan een prijsvraag van de gemeente Almere. Eén van de winnende ontwerpen is het Tiny A-house van DaF-architecten in Rotterdam. Een all-electric, energieneutraal, duurzaam en flexibel huis waar Zehnder zowel de slimme warmteterugwin-ventilatie als design verwarming voor in de badkamer mogelijk heeft gemaakt.

Tiny House Movement

In Nederland is het enthousiasme voor het fenomeen Tiny House de laatste tijd sterk gegroeid. Onder een Tiny House wordt een betaalbaar en compact huis(je) verstaan met een woonoppervlak dat doorgaans kleiner is dan 50 m2, en dat op initiatief van de eigenaar/bewoner wordt ontwikkeld. Terwijl de Nederlandse huishoudens sinds de jaren zestig kleiner zijn geworden, zijn de Nederlanders de afgelopen decennia juist almaar groter gaan te wonen, met aanzienlijk groeiende woonlasten als gevolg. De Tiny House Movement maakt zich wereldwijd sterk voor een ander soort woning. Een woning waarbij niet de grootte de dominante factor is, maar betaalbaarheid, uniciteit, duurzaamheid en een vorm van ‘bevrijd wonen’ de leidende principes zijn. De beweging kent zijn oorsprong in de VS, maar heeft inmiddels ook in Nederland veel medestanders gevonden.

Innovatief en betaalbaar concept

Het Tiny A-house is een prototype voor een permanente kavel. Gesloten aan twee kanten voor privacy en maximaal tuingenot. Een lichte, goed geïsoleerde scharnierkap van simpel vurenhout geplaatst op een plaat schuimbeton die sterk isoleert en dure (paal-)fundering overbodig maakt. De massa van het dikke pakket schuimbeton werkt ook als warmte/koude buffer. De hoge ruimte en slimme WTW-ventilatie van Zehnder voorkomen te grote opwarming in de zomer. Uiteraard is de woning voorzien van zonnepanelen en wateropvang. Dit alles maakt het tot een innovatief concept met beproefde ingrediënten waardoor de woning bovendien heel betaalbaar is.

Slim doordacht huisje

Rutger Naber, Adviseur Ventilatie en Verwarming bij Zehnder, heeft het project van begin af aan met veel enthousiasme omarmt. “Volgens bioloog Midas Dekker is de mens vooral op zoek naar geborgenheid. Klein is fijn. Het Tiny-A house sluit naadloos aan bij deze gedachte. Het is een slim doordacht huisje met veel bergruimte. Ondanks het feit dat het oppervlakte slechts 50 m2 telt, ervaar je door de indeling en de nokhoogte toch een heel ruimtelijk gevoel. Naast de vormgeving spreken ook de toegepaste technieken mij aan. All-electric, energieneutraal en duurzaamheid zijn onderwerpen waar ik dagelijks mee werk in mijn ontwerpen en adviezen. Deze woning is zó goed geïsoleerd dat balansventilatie een logische keuze is. Met de compacte WHR 918 WTW unit van Zehnder hebben we drie grote voordelen bijeen gebracht; een gezond binnenklimaat met een energiezuinig systeem wat je bovendien nauwelijks hoort. Als ik geen gezin met drie dochters had, zou ik er zo zelf in gaan wonen.”

GEÏNSTALLEERDE PRODUCTEN IN HET TINY A-HOUSE ZIJN:

 

- Zehnder WHR 918 

De Zehnder WHR 918 is een warmteterugwin-unit speciaal ontworpen voor plaatsing in zeer kleine ruimten: een keukenkastje is al voldoende om de woning te voorzien van een geavanceerd gebalanceerd ventilatiesysteem. Met een rendement van meer dan 90% worden ventilatieverliezen tot een minimum beperkt. De unit is uitermate geschikt voor kleine woningen waar niet meer dan 180 m3/h maximaal aan luchtverversing nodig is.

- Zehnder Metropolitan elektrisch
Elegant en krachtig: Zehnder Metropolitan. Deze elektrische badkamer radiator is niet alleen een lust voor het oog, maar verwarmt ook uiterst comfortabel en energiezuinig door de innovatieve open raam detectie. Leverbaar in bijna alle beschikbare RAL kleuren.