Succesvol naar NOM

DAT LUKT OOK BIJ PORTIEKWONINGEN UIT 1952

“Verschillende marktpartijen hebben energieconcepten voor Nul op de meter (NOM) renovatie van laagbouw ontwikkeld, maar de aanpak van gestapelde bouw leverde tot nu toe altijd hoofdbrekens op”, zo vertelt Onno de Wal, directeur van bouwbedrijf BIK bouw uit Barendrecht. “Ons project in Vlaardingen bewijst gelukkig het tegendeel.”

BIK bouw heeft met een aantal marktpartijen* een concept ontwikkeld dat NOM-renovatie van stapelbouw wél mogelijk maakt. In Vlaardingen werd onlangs het eerste volgens die nieuwe methode gerenoveerde complex opgeleverd. De portiekwoningen aan de Soendalaan, eigendom van woningcorporatie Waterweg Wonen, dateren uit 1952 en voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Door een combinatie van unieke techniek en uitstekende samenwerking met de bewoners kunnen we van een groot succes spreken.

Toegepaste techniek

In dit blok met verouderde portiekwoningen kreeg iedere verticale kolom van drie woningen een centrale warmtepomp, aangesloten op een individuele lus die op 130 meter diepte in de achtertuin van het complex wordt aangelegd. Arno Roodbol, als projectmanager bij installatiebedrijf Giesbers & Van der Graaf bij het project betrokken, legt uit: “Bij het project in Vlaardingen is berekend dat de warmtelast per woningkolom 4,5 kilowatt bedraagt. De WPU 55 van Itho Daalderop, het type warmtepomp dat geplaatst is, levert 5,5 kilowatt. De overcapaciteit zorgt ervoor dat de tapwaterboilers sneller worden geladen. Mocht een boiler een keer te snel leegraken, bijvoorbeeld omdat veel mensen achter elkaar douchen, dan kunnen bewoners er zelf voor zorgen dat hij sneller laadt, dankzij de overcapaciteit van de warmtepomp.” In dit project wordt de Itho Daalderop monitoring toegepast zodat de energieprestaties van het warmtepompsysteem, de opbrengst van de PV-panelen en het huishoudelijk verbruik van de woning in relatie tot elkaar gecontroleerd en vastgelegd kunnen worden.

Verwarming en koeling

Op het dak van de portiek/etage-flat zijn 15 PV-panelen per woning geplaatst, wat voldoende is voor de gehele energievoorziening van verwarming, koeling, ventilatie, warm tapwaterproductie en huishoudelijk stroomgebruik. De woningen zijn volledig van het gas afgesloten, er is dus geen back-upsysteem voor de warmtepompen. “We hebben er meer dan genoeg vertrouwen in dat een back-up helemaal niet nodig is”, zo stelt Roodbol. Deze systemen zorgen bij dit project niet alleen voor verwarming en warmtapwater, maar ook voor nagenoeg gratis koeling. “Naast wooncomfort zorgt het 2nd Skin-renovatieproject overigens ook voor een gezondere leefomgeving, vult Onno de Wal aan. “De enige ventilatiemogelijkheid die deze woningen hadden, bestond uit een paar klap-ramen. De toepassing van balans-ventilatie zorgt dus ook voor een veel betere kwaliteit van de binnenlucht.”

Blij en tevreden

Uniek was niet alleen de techniek, ook de samenwerking met de bewoners, vertelt Nathalie van Nieuwkoop van
Waterweg Wonen. “We wilden dat 100% van de bewoners akkoord ging met de renovatie. Daarom is er veel één-op-één-contact geweest. Huurders zijn enthousiast over het resultaat. Vooral over de nieuwe, grotere balkons, het nieuwe uiterlijk en het extra comfort.”

Anders luchten en verwarmen

Ook al zijn de woningen af, de begeleiding gaat door, legt Van Nieuwkoop uit. “We blijven namelijk online het energie-gebruik volgen. We geven tips over het anders luchten en verwarmen in een zo’n goed geïsoleerd huis. Blijven de huurders binnen hun energiebundel, dan betalen ze evenveel of minder aan energiekosten dan vroeger. Tot nu toe zijn de huurders zeer enthousiast dus ook wij zijn uitermate tevreden”.

* Projectparticipanten: BIK bouw, Waterweg Wonen, STO Isoned, Kingspan, TU Delft, Climate Kic, Giesbers & Van der Graaf, Itho Daalderop

Forse besparing, beperkte investering

Steeds meer mensen kiezen een hybride installatie als toekomstbestendig alternatief voor hun oude cv-ketel. Met de drie hybride Basisoplossingen van Nefit biedt u uw klanten de beste prijs-kwaliteitverhouding. Op deze pagina vindt u alle informatie en tools.