Eerste 5-laags NOM-appartementen door unieke ketensamenwerking

Unieke samenwerking

De Willem en De Zwijger in Best zijn de eerste 5-laags nul-op-de-meter-appartementencomplexen in Nederland. Een uniek project wat tot stand is gekomen door een ketensamenwerking van zes partijen: Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop.

Olaf van Dijk, projectmanager bij Woonstichting ‘thuis, is enthousiast over het verloop en het resultaat van het project: “Vanuit ‘thuis hebben wij een duidelijk visie op duurzaamheid. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat deze ambitie wordt ondersteund door onze huurders. In dit project zijn een aantal duurzaamheidsambassadeurs onder de bewoners. Als mensen vragen hebben over de werking van het systeem, wisselen van filters of inloggen in hun energieportaal, kunnen zij bij deze ambassadeurs terecht. Naast dat een project duurzaam is, willen we ook borgen dat bewoners niet meer voor hun energie gaan betalen dan in een vergelijkbare gasgestookte woning. Met deze eisen kwamen we bij NBArchitecten en BAM Wonen terecht.”

‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ hebben een excellent geïsoleerde schil en voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst, maar ook bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. Door naast het dak ook de gevel van dunne film-zonnepanelen te voorzien, zijn beide complexen compleet NOM.

Vanwege de jarenlange ervaring pleitte NBArchitecten voor een klimaatsysteem van Itho Daalderop. Warmtepompen op basis van bodemenergie en ventilatie met warmteterugwinning vormen het hart van elke woning. Bewoners zijn na de eerste zomer in hun huis zeer te spreken over het comfort. De woning is koel in de zomer en fris door de ventilatie.

Harold van de Ven, directeur-architect bij NBArchitecten: "Ik smeed graag alle duurzaamheidseisen, wensen en randvoorwaarden voor een project tot één harmonisch geheel. Dan mag het wat mij betreft pas ‘duurzaam wonen’ heten. Als een project zoals dit deze beloften waarmaakt en enthousiaste bewoners oplevert, is mijn missie geslaagd!”

 

 

Advies

Voor meer informatie of een advies kunt u contact met Itho Daalderop opnemen via 010 427 85 30 of via project.ithodaalderop.nl.