Warmtepomp in opmars

Het loopt storm bij opleidingscentrum Go°

De warmtepomp is ‘hot’. Dat merkt het Expertisecentrum voor koude- en klimaattechniek van Aeres Tech in Ede elke dag.  Sinds het laatste kwartaal van 2018 loopt het storm op de nog gloednieuwe faciliteiten die in Ede beschikbaar zijn voor trainingsdoeleinden. Met name in de installatiebranche groeit de behoefte aan wettelijk verplichte certificering op het gebied van F-gassen én natuurlijke koudemiddelen; stoffen die de basis vormen voor de werking van warmtepompen.

Aeres Tech is de vaste uitvoerder van het programma van het Opleidingscentrum GOº. In Ede is er nu dus een trainingsruimte waarin de deelnemers aan trainingen zich op een veilige en realistische manier kunnen bekwamen in het installeren, onderhouden en repareren van warmtepompen. Daarnaast biedt GOº ook ontwerptrainingen aan. Trainingen vinden plaats onder begeleiding van gespecialiseerde trainers, ook zelf door de wol geverfd in de beroepspraktijk.

Dat gebeurt allemaal volgens het principe ‘learning by doing’: leren door te doen. Het is een praktijkgericht opleidingsconcept, dat altijd de dagelijkse praktijk als uitgangspunt neemt. In het Expertisecentrum in Ede kan worden getraind met warmtepompen in de meest voorkomende verschijningsvormen. Van ‘full electric’ waarbij de warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken, hybride (een combinatie van warmtepomp met gasgestookte cv-ketel) tot zogeheten ‘grondgebonden’ installaties, die gebruik maken van bodemwarmte.

Bij het Opleidingscentrum GOº leren de cursisten niet alleen hoe ze een warmtepomp ‘in de vingers’ moeten krijgen, maar krijgen ze ook een goed begrip van de natuurkundige processen waarop de werking van de warmtepomp is gebaseerd. In verscheidene opstellingen van installaties kunnen de deelnemers aan de cursussen ervaren dat daadwerkelijk warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken, vertelt trainer Kees Oostrum.

Oostrum: “Deze techniek geeft een hoog rendement, het probleem is alleen nog dat je piekvragen er lastiger mee kunt beantwoorden. Een woning of een kantoor moet dus goed geïsoleerd zijn om het behaaglijk te krijgen en te houden. Vandaar dat ook de hybride warmtepomp is ontwikkeld: een combinatie met een moderne cv-ketel. De technische en commerciële ontwikkelingen staan niet stil. De warmtepomp is aan een opmars begonnen.”

Aeres Tech hield vorig jaar het zogeheten ‘Jaar van de Warmtepomp’ waarbij veel aandacht werd besteed aan het ontwikkelen en delen van kennis. Dat gebeurde onder andere tijdens de ‘Dag van de Warmtepomp’ die voortaan elke vierde donderdag van september in Ede wordt gehouden.

 

 

Opleiding volgen?

Meer informatie over trainingen warmtepompen bij Opleidingscentrum GOº is te vinden op https://www.opleidingscentrum-go.nl/aanbod/warmtepompen