Luchtgordijnen

GESCHIKT VOOR IEDERE WARMTEBRON

De toekomst is aardgasvrij. Dat zorgt niet alleen voor een drastische verandering van de installatietechniek, het vraagt ook om bouwkundige oplossingen

. Denk aan de isolatie van ramen, daken en gevels. De gevelopeningen vergen extra aandacht. Zeker als deuren hele dagen open staan of vaak geopend worden, zoals bij kantoren en winkels. Luchtgordijnen zorgen dat binnen- en buitenklimaat op een effectieve wijze van elkaar worden gescheiden. Ze voorkomen warmtelekkage, zorgen voor een significante energiebesparing en kunnen tegenwoordig aangesloten worden op iedere warmtebron.

Xander van Bree is directeur van Frico Nederland. Aan hem de vraag waaraan een luchtgordijn moet voldoen. “Ten eerste zijn er de technische vereisten. Een luchtgordijn is het meest effectief als het tegen de deuropening wordt gemonteerd. Daarnaast moet het effectieve deel van het luchtgordijn, de luchtstraal, minimaal zo breed als de deuropening zijn. En tot slot is de afstand van de unit tot de vloer bepalend voor de energie-efficiency. Wij raden aan om het luchtgordijn zo dicht mogelijk tegen de muur en boven de deuropening te plaatsen.”

Comfort

De luchtstraal van het luchtgordijn bepaalt ook het comfort. Van Bree: “We zoeken naar de perfecte balans. Is de luchtstroom te groot dan ontstaat turbulentie en in het verlengde energieverlies. Is de luchtstraal te kort en raakt hij de grond niet, dan komt er koude lucht via de grond naar binnen en ontstaat tocht. Bezoekers die meestal hun jas nog aan hebben zullen dat niet merken, maar medewerkers des te meer.” Een ander punt van aandacht is de temperatuur van de luchtstraal. “Het temperatuurverschil tussen de straal en het lichaam mag maximaal 4 graden Kelvin bedragen – liever minder, rond de 2 graden – anders ervaren mensen het als onaangenaam. Dan is het bij binnenkomst te koud of te warm waardoor een temperatuurshock optreedt.”

Warmtepomp

Een nieuwe ontwikkeling zijn luchtgordijnen die aangesloten worden op warmtepompen. “Ik schat in dat het percentage op dit moment bij renovatie en nieuwbouw 2 tot 5 procent is. De komende jaren zullen we een grote toename zien. Maar ook nu al raad ik aan om toekomstgerichte keuzes te maken bij nieuwbouw én bij verbouw. Gasloos verwarmen is de toekomst. Niet alleen in onze woningen, ook utiliteitsgebouwen en winkels moeten overstappen op bijvoorbeeld warmtepompen.”

Voordelen

Waar minder aan wordt gedacht is dat de overstap op de warmtepomp voordelen meebrengt, omdat ze – anders dan cv-ketels – ook kunnen koelen. “Zeker na de afgelopen zomer zal dat veel mensen als muziek in de oren klinken. Bovendien is iedere DX luchtgordijn van Frico te combineren met iedere warmtepomp.”