Energieneutrale villa

VLOERVERWARMING GECOMBINEERD MET WARMTEPOMP

In een monumentale stadsvilla in de Roterdamse wijk Kralingen is een modulair lagetemperatuurklimaatsysteem van Uniwarm toegepast. Het klimaatsysteem bestaat uit 18 mm dikke multi- en combi-gipsvezelplaten waarin de verwarmingsleidingen en koppelingen zijn aangebracht. De geprefabriceerde vloerverwarmingsplaten zijn gekoppeld aan een warmtepomp. Hierdoor is de Rotterdamse villa nu al energieneutraal.

De vloerverwarmingselementen fungeren als een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat ineen. Ze besparen energie vanwege de aansluiting op een warmtepomp en de gespreide warmte die de vloerverwarming genereert zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat, zelfs bij vorst.

Goedkoop en snel

Het klimaatsysteem kan droog op een houten of betonnen vloer worden gelegd. Er zijn geen constructieve aanpassingen nodig zijn. De vloerverwarmingsplaten hebben een opbouwhoogte van slechts 18 mm. Vrijwel elke afwerkvloer past erop en er kunnen gemakkelijk extra lagen contactgeluidisolatie tussen gelegd worden. Naast contactgeluidisolatie bieden de platen ruimte voor een 10 mm brandwerende plaat. Hierdoor is het klimaatsysteem 60 minuten brandwerend.

Betaalbaar en ecologisch

Het vloerverwarmingssysteem van Uniwarm is het resultaat van de ambitie om betaalbare, ecologische verantwoorde en gezonde bouwconcepten te ontwikkelen. De gipsvezelplaten die in de villa zijn gebruikt, bezitten bijvoorbeeld dezelfde warmte accumulerende en vochtregulerende eigenschappen als leem. “Er wordt nog vaak voor goedkope oplossingen en materialen gekozen die voldoen aan de energie-eisen”, vertelt Peter Riethorst van Uniwarm. “Op het vlak van veilig, gezond en behaaglijk wonen scoren ze echter een stuk minder en dat leidt tot slechte renovaties. Bij Uniwarm leggen we onze bouwconcepten daarom ook nadrukkelijk langs de lat van energieprestatie en van milieu, veiligheid en comfort.” 