Van label G naar A

MEGAKLUS IN SLECHTS EEN PAAR MAANDEN GEKLAARD

Busitel III, het voormalige kantoorpand van Deloitte in Amsterdam Sloterdijk, heeft een nieuwe bestemming. De circa 12.500 vierkante meter zou hotel worden, maar werd op het laatste moment tóch kantoor. De functiewijziging werd aangegrepen voor een grote ommezwaai naar all-electric dat het energielabel van G naar A-label verhoogde. In slechts een paar maanden tijd klaarde installateur M&O Techniek de megaklus: 12 Mitsubishi Electric City Multi VRF-R2 buitendelen, 120 binnendelen, en een batterij van 4 Zubadan DX-koelers voor de luchtbehandelingskast.

Onder druk kun je pas echt laten zien wat je waard bent. En dat is zeker gelukt door M&O Techniek, dat in opdracht van BIK Bouw de volledige technische realisatie engineerde, coördineerde en deels zelf uitvoerde. Maar hetzelfde geldt voor Alklima, dat als importeur van Mitsubishi Electric op extreem korte termijn een zeer uitgebreide installatie wist te leveren. Veel, snel en onverwacht, dat waren de ingrediënten van dit huzarenstukje.

Spijkerharde planning

Het project leek in eerste instantie van een leien dakje te gaan. Hotelketen Meininger had Busitel I en II al succesvol getransformeerd van kantoor naar het grootste hotel van Amsterdam met 1.139 bedden. Ook hierbij was M&O Techniek vanaf het begin betrokken. Gebouw Busitel III zou op dezelfde manier onder handen worden genomen. Het bouwteam had de hele operatie tot in de puntjes voorbereid, het was alleen nog wachten op de bouwvergunning. Toen besloot Amsterdam een stop op de bouw van hotels te zetten. Van de ene op de andere dag viel het project weg. Twee jaar en een aangepast bestemmingsplan later kwam er dan toch groen licht. Maar voor een kantoor. En met een spijkerharde planning: eerste week van januari beginnen, 1 april opleveren.

Enorme logistieke uitdaging

Meijns: “Toen de opdracht binnenkwam stond ik toevallig net in gesprek met Arjen de Jong, die al ruim 25 jaar algemeen directeur van Alklima is. Samen hebben we dat moment even gevierd. Want ondertussen liep er ook nog een project in Haarlem, waar we 115 Ecodan lucht/water warmtepompen installeerden.” Zes kale verdiepingen vormde het werkgebied voor de installatie van alle techniek, inclusief de klimaatinstallatie. Bovendien hadden de slopers ook de luchtbehandelingskanalen weggehaald die volgens afspraak hadden moeten blijven. Een enorme logistieke uitdaging. En dan was er nog de pech dat een onderaannemer voor de koeltechniek failliet ging, terwijl de eigen koeltechnici van M&O Techniek al volledig waren ingepland. “Dan zie je de waarde van een leverancier die zijn netwerk voor je openstelt”, zo ervoer Meijns. “Onze vaste accountmanager Marco van der Haven legde contact met bedrijven die wilden bijspringen met de uitvoering en inbedrijfstelling.”

R2 favoriet systeem

Uiteindelijk werden in nauwelijks vier maanden 12 tijd Mitsubishi Electric City Multi VRF R2-buitendelen, 120 binnendelen, en een batterij van 4 Zubadan DX-koelers voor de luchtbehandelingskast geplaatst. CMK Luchttechniek installeerde onder regie van M&O Techniek alle binnenunits, terwijl de Zaanse installateur zelf de koel- en dataleidingen legde. “De City Multi VRF R2-is zonder twijfel ons favoriete systeem. Mitsubishi Electric biedt hiermee in combinatie met Lossnay WTW-units koeling, verwarming, warm tapwater en ventilatie als één totaalpakket, waarbij ieder ruimte afzonderlijk regelbaar is. Zo creëren we dankzij geavanceerde technologie een comfortabel kantoor dat de sfeer en prestaties optimaal faciliteert.”