Gasvrij en CO2-neutraal

3-PIJPS VRF-SYSTEMEN & DX LUCHTGORDIJNEN

Het voor- en najaar zijn bij uitstek perioden in Nederland waarin binnen een gebouw zowel vraag naar koeling als verwarming is. Het gevolg is dat de cv- en koelinstallatie beide operationeel zijn. Doordat de systemen vaak onafhankelijk en naast elkaar draaien, neemt het energieverbruik toe. En, nog erger… gaat de CO2-uitstoot omhoog.

Door een Frico DX-luchtgordijn te combineren met het Systemair 3-pijps VRF-systeem is veel energiebesparing mogelijk. Wanneer in een gebouw tegelijk koude en warmte gevraagd wordt, zorgt het VRF-systeem dat warmte die onttrokken wordt bij het koelen, gedistribueerd wordt naar ruimtes met een warmtevraag. Ook naar het luchtgordijn. Daardoor wordt de entree beschermd en 100% energieneutraal geklimatiseerd. Tegelijk wordt voldaan aan de BENG-eisen en comfortbehoeften van gebruikers.

Ontwerp

Via een onbeschermde entree – zonder klimaatscheiding – gaat warmte, kou en dus ook energie verloren. Hoe groter de deur, des ter groter het verlies. Daarmee moet bouwkundig rekening worden gehouden, maar ook bij het ontwerp van de installatie. Een luchtgordijn waarborgt de toegankelijkheid én voorkomt energieverlies.

De oplossing

Door een Frico DX-luchtgordijnen te installeren kunt u tot 80% klimaatscheiding garanderen. En, in combinatie met een 3-pijps VRF-systeem, boekt u bovendien een aanzienlijke duurzaamheidswinst. Energie die anders verloren gaat, wordt hergebruikt en zorgt dat de installatie tot 50% minder energie gebruikt en een zeer hoog rendement oplevert!
Koelen en verwarmen wordt door Frico-Systemair in één systeem verenigd. Deze is 100% gasvrij en – omdat er geen gebruikgemaakt wordt van fossiele brandstoffen – CO2-neutraal. Door een Systemair VRF Heat Recovery systeem met het DX luchtgordijn van Frico toe te passen, is de installatie bovendien toekomstbestendig.

Bent u benieuwd naar onze projectoplossingen? We nodigen u graag uit op locatie of in ons Experience-Center in Harderwijk of kijk op www.frico.net.